Slaappillen helpen (deels) omdat je in hun werking gelooft

doorLien Buyckop 20/12/2012

Ongeveer de helft van de voordelen die slaappillen bieden, zijn niet het gevolg van die pillen zelf. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie. Het gaat veeleer om een placebo-effect, een positief psychisch effect dat ontstaat door het geloof in de werking van de pillen.

Voor de studie werd de informatie van 13 klinische experimenten gebruikt, waar meer dan 4.300 proefpersonen aan deelnamen.

"Onze analyse toonde aan dat een aantal veelvoorkomende slaappillen effectief de tijd verkorten die nodig is om in slaap te vallen", zei professor Niroshan Siriwardena van de University of Lincoln. "Maar ongeveer de helft van het effect van de pillen is een placebo-antwoord."

Eens dat effect buiten beschouwing gelaten wordt, hebben de pillen volgens de wetenschappers slechts een "twijfelachtige klinische betekenis". "Bovendien bleek er geen bewijs te zijn dat slaappillen ook andere voordelen hebben voor mensen met slaapproblemen, zoals hun slaapkwaliteit of hoe ze overdag functioneren", aldus de onderzoeksleider.

Integendeel zelfs, want de slaappillen hebben voor sommige patiënten ook negatieve neveneffecten, zoals geheugenverlies of vermoeidheid. "We weten uit andere studies dat ongeveer een vijfde last krijgt van neveneffecten. En één op de honderd oudere mensen krijgen te maken met een valpartij, breuk of verkeersongeval na gebruik van de pillen."

Siriwardena pleit dan ook voor psychologische behandelingen tegen slapeloosheid, want "die zijn op korte termijn even effectief als slaappillen en werken op lange termijn zelfs beter".

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of Lincoln, de Harvard Medical School en de University of Connecticut. De resultaten werden gepubliceerd in het 'British Medical Journal'.