Slecht in wiskunde? Het is de schuld van je moeder

doorTine Kintaertop 19/09/2014

Nooit echt goed geweest in staartdelingen en kansberekeningen? Het zou wel eens de schuld van je moeder kunnen zijn. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat de wiskundige vaardigheden van een kind gelinkt zijn aan de zwangerschap van de mama.

Dokter Martijn Finken van het VU University Medical Center in Amsterdam heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd bij bijna 1.200 kinderen. Hij onderzocht de bloedwaarden van de moeders tijdens hun zwangerschap, en vergeleek die resultaten met de wiskundige vaardigheden van de kinderen op hun vijfde.

En wat bleek? Kinderen van moeders die niet genoeg van het hormoon thyroxine aanmaakten tijdens de zwangerschap hadden 90 procent meer kans om bij de slechtsten van de klas te zijn in wiskunde. Een overweldigend resultaat. "Het kan dus voldoende zijn om tijdens de zwangerschap de juiste supplementen toe te dienen om de kinderen beter te laten scoren in wiskunde", aldus Finken.

Een baby is nog niet in staat om zijn eigen thyroxine aan te maken, en is dus aangewezen op de voorraad van de moeder. Studies suggereren echter dat zo'n twee derde van de toekomstige mama's niet genoeg thyroxine in haar lichaam heeft, vaak omdat er niet genoeg jodium in onze voeding zit om het aan te maken. Finken raadt dan ook aan om tijdens de zwangerschap jodiumsupplementen te nemen.

Of de wiskundeachterstand ook tijdens de adolescentie blijft voortduren, weet Finken nog niet. "Ik blijf alle kinderen verder opvolgen, en gaandeweg zullen de gevolgen van het probleem verder duidelijk worden."