Slimme start: natuurlijke geboorte leidt tot hoger IQ

doorLien Buyckop 09/08/2012

Baby's die op een natuurlijke manier ter wereld komen hebben een hoger IQ dan degene die geboren worden via een keizersnede. Dat is althans wat wetenschappers van de Yale University beweren.

Hun verklaring is simpel: bij een natuurlijke geboorte wordt een bepaalde proteïne in grotere hoeveelheden naar de hersenen gebracht dan bij een keizersnede. Het gaat om UCP2, dat de ontwikkeling van het korte en langetermijngeheugen bevordert. Dat zijn twee belangrijke componenten van het menselijke IQ.

De ontdekking kwam er na een studie van de hippocampus (aan de binnenzijde van de slaapkwab) van muizen, die ofwel natuurlijk of via een keizersnede geboren werden. Daarbij was het erg duidelijk dat een keizersnede zorgde voor een lager UCP2-gehalte, wat leidde tot een 'verstoord gedrag' op latere leeftijd.

Studieleidster dr. Tamas Horvath: "Dit bewijst dat UCP2 een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen. De huidige voorkeur voor keizersnedes, veeleer uit gemak dan uit noodzaak, kan dus een blijvend effect hebben op de hersenontwikkeling van je kinderen."

De bevindingen komen er op een moment van grote controverse rond keizersnedes. Critici zeggen dat die het risico op interne bloedingen verhogen en kunnen leiden tot latere vruchtbaarheidsproblemen. Zij steken de schuld op celebmama's, zoals Victoria Beckham, voor de stijgende populariteit ervan.