'Smart food' in de maak dat je op tijd doet stoppen met eten

doorLynn Formesynop 30/07/2012

Een Europees multidisciplinair team werkt momenteel aan 'slimme' voeding die op tijd een signaal geeft aan onze hersenen dat we verzadigd zijn. Hiermee hopen ze een antwoord te bieden op vreetbuien en overeten, die beide bijdragen tot wat de obesitasepidemie wordt genoemd.

Het project, getiteld Full4Health, is een samenwerking tussen 19 Europese universiteiten, waaronder Maastricht, Utrecht, Keulen, Kopenhagen en Cambridge, en een aantal bedrijven uit de voedselindustrie.

Smart food
"We weten dat voedingsstoffen interageren met cellen in de maag die als boodschappers fungeren om de hersenen te laten weten dat we voldoende gegeten hebben", stelt Jens Holst van de universiteit van Kopenhagen. Deze chemische boodschap wordt nu gedecodeerd om vervolgens nagebootst te worden in de strijd tegen zwaarlijvigheid.

Door een specifieke chemische stof toe te voegen aan voeding die de boodschap naar de hersenen sneller en efficiƫnter brengt, hopen experten een rem te zetten op het overeten en het toegeven aan vreetbuien. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van medicatie gericht op het tijdig stoppen met eten.

Toekomstmuziek
"Op dit moment weten we nog niet precies welke voedingsstoffen een impact hebben op de maagcellen en de hormonen die een belangrijke rol spelen in het verzadigingsproces. Het valt dus nog af te wachten of we echt kunnen manipuleren hoe voeding interageert met de signalering naar de hersenen", klinkt het.