Smile: (witte) glimlach is sexy én goed voor je hart

doorEllen Provoostop 02/08/2012

Witte en rechte tanden maken dames aantrekkelijker, wetenschappers ontdekten nu waarom dit zo is. Daarnaast blijkt dat glimlachen met je hele gezicht de ideale manier is om stress te bestrijden.

Vorsers ontdekten dat het gebit bij mensen het equivalent zijn van de pauwenstaart, het is namelijk een uiterlijk teken van een goede gezondheid. Daarom houden we hier onbewust rekening mee wanneer we een seksuele partner kiezen. Voor het onderzoek toonden de wetenschappers foto's van modellen die hun tanden bloot lachten aan 150 mannen en vrouwen, deze moesten de modellen op aantrekkingskracht beoordelen. Daaruit blijkt niet verrassend dat gele tanden niet populair zijn, ook tanden die ver uit elkaar staan worden minder sexy bevonden.

Vooral bij dames
Wel verrassend is dat de staat van de tanden vooral belangrijk blijkt te zijn voor vrouwen. Psychologe Colin Hendrie: "Zowel mannen en vrouwen kijken naar het gebit van dames en het effect hiervan op de aantrekkingskracht is heel sterk. Mannen denken aan het sexappeal en vrouwen zien elkaar als concurrentes. Op basis van de tanden schatten mensen de leeftijd van een vrouw in, zo kunnen ze te weten komen of ze al bijna in haar menopauze zit. Daarnaast verraadt het gebit ook of deze persoon met kinderziekten heeft gekampt en kunnen we er de eetgewoonten en genetische stoornissenuit afleiden."

Niet bleken
De drang om een gezond gebit te tonen, en dus ook de vruchtbaarheid kenbaar maken, kan verklaren waarom dames lipstick dragen. Ook blijkt dat wie gelige tanden heeft, zijn geld verspild door zijn gebit te bleken. Een kunstmatige witte glimlach blijkt niet aantrekkelijker te zijn dan een meer natuurlijke tint.

Echte lach
Een ander onderzoek toont aan dat glimlachen, waar ook je oog- en je mondspieren aan meewerken, helpt je hartslag te verlagen na een stresserende gebeurtenis. 169 universiteitstudenten namen deel aan het onderzoek, met stokjes moesten ze zichzelf dwingen om te lachen terwijl ze stresserende taken uitvoerden. Hieruit blijkt dat ze een lagere hartslag hadden dan degenen uit een controlegroep die lachten.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen met een hartziekte minder lachten dan gezonde personen. Daarom raadt professor Michael Miller aan regelmatig een lachbui in te lassen om gezond te blijven: "We weten dat sporten, niet roken en gezond eten je risico op een hartaanval beperkt, maar nu kunnen we een hartige glimlach aan dit lijstje toevoegen."