Spiegeltje aan de wand, wie is mijn zielsverwant?

doorRedactieop 16/09/2011

Heeft jouw beste vriendin blond haar, een bril en een tatoeage? Dan is er een grote kans dat dat ook voor jou geldt. Mensen voelen zich namelijk meer aangetrokken tot iemand met dezelfde fysieke karakteristieken.

En die theorie is nu ook wetenschappelijk bevestigd: we een aangeboren neiging om ons te omringen met mensen die op ons lijken.

Die gelijkaardige factoren omvatten - maar beperken zich niet tot - geslacht, ras, haarkleur, grootte en zelfs het dragen van een bril. Waarschijnlijk is het zo dat we ons meer op ons gemak voelen bij iemand die op ons lijkt. Doordat je jezelf kan zijn, leidt dat comfortabele gevoel tot langdurige vriendschappen en relaties.

Hoewel dit slechts een onbeduidend gedragsfenomeen lijkt te zijn, kan die vriendschapskeuze echter grote sociale gevolgen hebben. Als we ervoor kiezen om ons enkel te laten omringen door zielsverwanten, missen we namelijk de kans om in contact te komen met andere mensen. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot racisme op basis van ras, religie of cultuur. (lbs)