Ssst! 1 op 3 vrouwen is stiekem gek op schoonmaken

doorLien Buyckop 07/06/2012

Als vrouwen de antwoorden 'ontspannend', 'voldoening gevend' en 'therapeutisch' geven, dan verwacht je niet meteen dat het over het huishouden gaat. En toch is dat hoe één op de drie vrouwen zich voelt door het schoonmaken. Stiekem zijn ze er dus verzot op, al laten ze de lastigere klusjes wel over aan hun wederhelften.

De bekentenissen gebeurden in een rondvraag van het ontsmettingsmiddel Zoflora, die uitgevoerd werd bij 2.000 Britse vrouwen.

Veel vrouwen gaven toe dat ze van schoonmaken houden, omdat het hen een gevoel van 'plezier' en 'voldoening' geeft. Daarnaast voelen ze zich ook meer op hun gemak met een proper huis, omdat ze eventuele onverwachte gasten niet willen ontvangen in een puinhoop.

Geheime passie
Maar bij sommige vrouwen ging het nog verder. Voor bijna vier op de tien vrouwen is schoonmaken zelfs een geheime passie, wat ze hun partner natuurlijk nooit zullen vertellen.

"Er zijn een pak misvattingen over schoonmaken, hoewel veel vrouwen er voldoening kunnen uithalen", vindt psychologe dr. Jane McCartney. "In de eerste plaats is er de therapeutische routine, die je de controle geeft over je persoonlijke omgeving. Daarnaast zeg je met een proper huis ook iets over je persoonlijkheid, het maakt je trots en voldaan."

"Daarom zijn vooral de taakjes die je zeker en op een goede manier kan voltooien, het meest geliefd." Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen, schoonmaken en het schoonvegen van bepaalde oppervlaktes, zoals de tafel of het aanrecht. Dat zijn de klusjes die je huis meteen een proper uitzicht geven.

En dat is voor bijna alle vrouwen erg belangrijk, net zoals een frisse en schone geur. Zo gaf maar liefst drie op vier toe dat ze iemand negatief zouden veroordelen als er een slechte geur in hun huis hing.

Wederhelft
Huishoudelijke taakjes die daarentegen te veel tijd of moeite vragen en nogal 'verstopt' zitten, werden bestempeld als 'hatelijk'. Het ging vooral om het schoonmaken van oven, toilet douche en bad. Die klusjes laten de meeste vrouwen dan ook over aan hun wederhelft.

Verder zei veertig procent van de vrouwen dat het schoonmaken volledig door hen gedaan wordt, maar de meerderheid zei toch dat hun partners verantwoordelijk zijn voor andere klusjes. Denk maar aan afwassen en het buitenzetten van de vuilniszakken.

Ten slotte toonde de studie ook aan de de gemiddelde vrouw slechts 4 uur per week besteedt aan schoonmaken. Dat komt omdat ze alles meteen opruimen, in plaats van de puinhoop te laten opbouwen. En jij?

De 10 favoriete klusjes
1. Stofzuigen
2. Schoonmaken
3. Oppervlaktes schoonvegen
4. Wasmachine vullen
5. Was uithangen
6. Lakens verschonen
7. Stof afdoen
8. Afwassen
9. Strijken
10. Dweilen

De 10 minst geliefde klusjes
1. Oven schoonmaken
2. Toilet schoonmaken
3. Douche schoonmaken
4. Bad schoonmaken
5. Diepvries ontdooien
6. Koelkast schoonmaken
7. Vegen
8. Afwassen
9. Vuilnis buitenzetten
10. Trap stofzuigen