Steeds meer Vlaamse baby's willen meteen stappen

doorToon Mastop 23/05/2012

Sinds de campagne tegen wiegendood van start ging, zijn er steeds meer Vlaamse baby's die niet meer kruipen, maar meteen gaan stappen. Dat stellen Kind en Gezin en de Gezinsbond vast, schrijven de Concentra-kranten.

De antiwiegendoodcampagne is erop gericht om zuigelingen niet op hun buikje te laten slapen, maar veiliger op hun rug. In de centra van Kind en Gezin stellen dokters echter vast dat ouders hierdoor de neiging hebben om hun baby ook als hij wakker is altijd op zijn ruggetje te leggen. Ook de Gezinsbond waarschuwt voor een generatie baby's die niet meer kruipt, maar ineens gaat lopen.

Niet goed
Dat klinkt goed, maar is het niet. "Voor een rijke motorische ontwikkeling is het belangrijk dat baby's als ze wakker zijn, geregeld op hun buik gelegd worden", zegt kinderneurologe An Jansen van het UZ Brussel. "Vanuit buiklig beginnen ze naar links en rechts te draaien, komen ze tot handen- en knieënsteun en beginnen ze te kruipen. Dat kruipen geeft ze een stabiele basis om te leren opstaan en dan te gaan stappen. Kindjes die de kruipfase overslaan, komen later vaak van zit tot stand."

Stimuleren
Dat meer en meer Vlaamse baby's niet meer kruipen, kan volgens dokter Jansen niet eensluidend aan de wiegendoodpreventiecampagne worden toegeschreven. "Het zal een van de oorzaken zijn, maar net zo goed is het mogelijk dat baby's niet genoeg gestimuleerd worden bij de onthaalmoeder of in de crèche."