Sterven van verdriet is mogelijk

doorRedactieop 10/01/2012

De dag na het overlijden van een geliefde loopt een mens 21 keer meer kans om een hartaanval te krijgen. Dat schrijft AD.nl. Gedurende de eerste week na het verlies is het risico op een hartaanval 6 keer hoger dan normaal, zo ontdekten cardiologen van de Harvard Medical School. Met name naasten van de overledene die al risico lopen op een hartaanval, worden gewaarschuwd door de dokters.

De specialisten baseren hun bevindingen op 2.000 gevallen van mensen die een hartaanval kregen en deze overleefden. Ze vroegen de patiënten naar recente en eerdere verliezen, zowel van naasten als mensen die wat verder van hen vandaan stonden.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association. Het is de eerste studie die focust op het risico op een hartaanval in de eerste dagen en weken na het verlies.

Lange termijn
Gedurende de maand die volgt na de dood van een naaste neemt het risico geleidelijk af. Een eerdere studie wees al uit dat partners van de overleden persoon op lange termijn een groter risico lopen om te sterven, vooral door hartfalen en beroertes. Dat wordt het 'gebroken hart-syndroom' genoemd.

De stress die een overlijden met zich meebrengt kent directe gevolgen voor de gezondheid. Slapeloosheid, weinig eten en depressie kunnen het immuunsysteem beïnvloeden en onderliggende oorzaken voor medische aandoeningen prikkelen. In de ergste gevallen kiezen achterblijvers voor zelfdoding omdat het verdriet hen teveel wordt. Anderen negeren hun gezondheid en voeding volledig vanwege de immense pijn die ze voelen.

Opletten

Volgens de cardiologen is het belangrijk dat de artsen, achterblijvers en verzorgers zich realiseren dat er een periode aanbreekt waarin de risico's op gezondheidsproblemen groter zijn. (AD/adha)