Stiekem eten als niemand kijkt: kamp jij met eetbuien?

doorNina Dillenop 03/06/2016

We eten allemaal wel eens een keertje te veel, en meestal hebben we het dan niet over een te groot bord salade. Maar gebeurt het regelmatig dat je de controle over je eetgedrag verliest en vervolgens met een schuldgevoel kampt, dan zou je wel eens met eetbuien te maken kunnen hebben. Het recent verschenen "Overwin je eetbuien" omschrijft de belangrijkste kenmerken, inclusief een zelfhulpmethode voor mensen die hier iets aan willen doen.

Eetbuien of binge eating is een eetstoornis die vooral bij vrouwen voorkomt. Het heeft tot december 2012 geduurd voor eetbuien officieel erkend werden als eetstoornis door het handboek van psychiaters, waardoor er nog steeds een taboe heerst rond het onderwerp. Begin vorige maand verscheen "Overwin je eetbuien", de Nederlandstalige versie van het al bestaande "Overcome binge eating". Dit boek schept niet alleen meer duidelijkheid over het onderwerp, maar dient ook als zelfhulpboek voor vrouwen die hun verstoorde relatie met eten en de mentale problemen die erbij komen kijken willen verbeteren. Heb jij last van eetbuien? Deze verschillende kenmerken uit het boek geven een indicatie.

De kenmerken van een eetbui

"Ik pak om het even wat er te eten is en prop het in mijn mond, soms kauw ik het niet eens. Maar wanneer mijn maag begint te protesteren en mijn temperatuur oploopt, ga ik me schuldig en bang voelen. Pas als ik me echt ziek voel, stop ik met eten. "

Zo klinkt een getuigenis uit het boek. Deze 6 kenmerken zijn daarnaast typerend voor een binge eating disorder (BED), al hoeven ze niet allemaal tegelijk voor te komen om te spreken van een eetstoornis.

Het begin van een eetbui kan nog prettig kan aanvoelen, omdat je van de smaak en de textuur van het eten geniet. Maar daarna volgt bijna altijd een een intens schuldgevoel en walging tegenover jezelf. Zelfs tijdens het eten kan je weerzin voelen voor wat je doet, maar blijf je toch oncontroleerbaar doorgaan met eten.

Een typisch kenmerk van een eetbui is dat je snel vanalles in je mond propt, bijna mechanisch en zonder te kauwen. Ook gebeurt het dat mensen met een eetbui grote hoeveelheden drinken bij het eten, om voedsel door te spoelen. Daardoor krijg je een vol en opgeblazen gevoel.

De drang naar eten kan zo oncontroleerbaar krachtig zijn, dat je er opgejaagd bijloopt. Vandaar dat ook wel de term "dwangmatig overeten" wordt gebruikt voor eetbuien. Het gebeurt zelfs dat mensen met een eetbui winkeldiefstal plegen om aan eten te komen, of dingen opeten die anderen hebben laten staan. Daarna voelen ze zich dan schuldig over dat gedrag en walgen ze van zichzelf.

Mensen die met eetbuien kampen, rapporteren wel eens dat ze zich in een trance voelen terwijl ze eten. Het lijkt wel alsof je niet zelf handelt, maar dat het bijna automatisch gebeurt dat je vanalles in je mond stopt. Ook zijn er mensen die tijdens de eetbui net luide muziek luisteren of televisie kijken, zodat ze zichzelf afleiden van waar ze mee bezig zijn.

Typerend voor eetbuien is dat die stiekem gebeuren. Sommige mensen slagen erin jarenlang hun stoornis te verstoppen, door in het geheim op hun kamer of in de keuken te eten en verpakkingen van voedsel weg te stoppen. Vaak eten ze in gezelschap heel normaal, maar veranderen dan weer als niemand kijkt. Zo zijn er mensen die na de gewone maaltijd stiekem terugkeren om restjes op te eten, of dingen mee naar de slaapkamer of badkamer nemen om in het geheim verder te eten.

Een van de hoofdkenmerken van een eetbui is controleverlies, wat meteen ook het belangrijkste onderscheid is tussen een eetbui en een keertje te veel eten. Hoe je dat controleverlies ervaart, is heel individueel. Sommigen voelen het voor ze beginnen eten, anderen dan weer tijdens het eten. Ook het gevoel dat je niet meer kan stoppen met eten eenmaal je begonnen bent, is een typisch kenmerk. Zelfs na een onderbreking door bijvoorbeeld een telefoontje, kan het zijn dat de eetbui daarna gewoon verder gaat.