Stop het diëten: Dik zijn kan even gezond zijn als slank zijn

doorElke De Pourcqop 17/04/2012
Gewicht is minder belangrijk dan levensstijl.

De focus van gezond leven ligt al een tijdje op gewicht. Overgewicht is hierbij de grote boosdoener. Kansen op diabetes, hartziekten, beroertes, hartaanval en een vervroegd sterfterisico. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn. Een nieuwe studie door de universiteit van South Carolina concludeert dat "dik zijn even gezond kan zijn als slank zijn". De sleutel is namelijk niet het gewicht maar de levensstijl.


Mensen met overgewicht hebben ruim drie keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden dan slanke mensen als ze ongezond leven. Bij wie heel gezond leeft, bleek gewicht geen rol te spelen: de kans om vroegtijdig te overlijden was ongeveer hetzelfde voor slanke als voor dikke mensen.

De regel van vier
Gezond leven bestaat volgens de studie uit vier factoren: vijf porties groenten en fruit per dag, regelmatig bewegen (meer dan 12 keer per maand), niet roken en gematigd alcohol consumeren (1 drankje per dag voor vrouwen, 2 voor mannen). Het goede nieuws is: het is nooit te laat om er aan te beginnen.

De onderzoekers bestudeerden de data van 11.761 Amerikaanse respondenten die 170 maanden lang gevolgd werden tussen 1988 en 1994.

Risico op overlijden
Wie geen enkele van de vier gezondheidsregels volgt, bleek vroeger te sterven, vooral in het geval van overgewicht. Het risico op vroegtijdig overlijden daalt al spectaculair vanaf één gezondheidsregel en blijft dalen naarmate je meer regels volgt.

Het verschil tussen drie of vier gezondheidsregels is in absolute cijfers niet erg groot. Dat kan demotiverend lijken, maar is tegelijk bevrijdend: je hoeft niet de hele tijd een strenge gezondheidsgoeroe te zijn om toch nog gezond te leven.

Conclusie
De conclusie van de onderzoekers is dan ook glashelder: "Zowel mensen met als mensen zonder overgewicht profiteren van een gezonde levensstijl."

Opvallend is dat het sterfterisico voor slanke mensen met gematigd tot gemiddeld gezonde gewoontes (1 tem 3) hoger is dan voor mensen met een gematigd overgewicht (BMI tussen 25 en 29) dan voor slanke mensen. Conclusie: streef niet naar dat slanke lijntje, maar naar een gezondere levensstijl. Minder frustrerend en met meer succes!

De tabel met sterfterisico per gewichtsklasse en gezondheidsniveau.
Raar maar waar: deze vrouw is ongezonder dan een dikkere vrouwen die de appel eet.