"Stop met borstvergrotingen tot de risico's bekend zijn"

doorEllen Provoostop 04/07/2012

Het uitvoeren van borstvergrotingen met siliconen moet meteen worden stopgezet, totdat alle risico's wetenschappelijk onderzocht werden. Dat wil de Nederlandse advocate Shanta Singh die vrouwen vertegenwoordigt die zich hebben gemeld met klachten over hun implantaten.

"Er loopt momenteel een bezwaarschriftprocedure, maar omdat die nog weken kan duren, heb ik in een voorlopige voorziening om deze maatregel gevraagd'', zo lichtte Singh toe aan het Nederlandse persagentschap ANP. Naar verwachting reageert de rechter binnen twee weken op de voorlopige voorziening.

Niet alleen PIP
Singh wordt naar eigen zeggen overspoeld met verhalen en getuigenissen van vrouwen die ziek zijn geworden na de plaatsing van implantaten. "Het gaat daarbij niet alleen om de in opspraak geraakte PIP-implantaten, ook steeds meer vrouwen melden zich met implantaten die nog op de markt zijn. Veel vrouwen blijken siliconen in hun oksel te hebben, van waaruit deze chemische stoffen zich door het lichaam kunnen verspreiden. Het dossier wordt steeds groter'', vertelt ze.

"De implantaten moeten zo snel mogelijk van de markt gehaald worden. Vrouwen bij wie PIP-implantaten verwijderd worden, krijgen een ander implantaat. Maar daar kunnen ook ernstige problemen bij ontstaan", zegt Singh.

Nauwelijks controle
Volgens de advocate deugt er van alles niet met het CE-keurmerk. Dat is een zogenaamd stempel waarmee aangegeven wordt dat producten voldoen aan Europese veiligheidseisen. Fabrikanten kunnen volgens Singh niet stellen dat de huidige implantaten veilig zijn. "Het is nauwelijks te controleren of de CE-stempels wel zijn afgegeven." Singh heeft aanwijzingen dat er in Nederland nu veel siliconen borstimplantaten worden gebruikt zonder CE-markering. "Het probleem hier is dat overheden helemaal geen toezicht houden. Lidstaten informeren elkaar ook niet over incidenten met borstimplantaten."

Ziekten
Sinds eind vorig jaar is er onder vrouwen met borstprotheses van het merk PIP veel onrust ontstaan. Vrouwen zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen. De relatie tussen de borstprothesen en de ziekten is volgens de industrie nooit duidelijk aangetoond.