Stress maakt mannen gek op dikke dames

doorEllen Provoostop 09/08/2012

In tijden van stress vallen mannen op een dikkere vrouw, ontdekten psychologen aan de universiteit van Westminster.

80 Britse mannen met een normaal gewicht namen deel aan het onderzoek, de helft van hen zat in een moeilijk groepsgesprek dat hen opzettelijk met stress opzadelde. Vervolgens keken ze naar een reeks beelden van vrouwen met verschillende maten: van erg slank tot obees. Geen enkele man vond een extreem gewicht aantrekkelijk, maar wie stress had, vertoonde een duidelijk voorkeur voor de zwaardere dames. Gestresseerde heren zeiden daarnaast ook dat een voller lichaamstype hun ideale vrouw was. De 40 mannen die geen stress hadden, vielen eerder op de slankere dames. 

Rijpheid
Professor Viren Swami zegt dat wanneer de economische of persoonlijke omstandigheden bedreigend of onzeker zijn, mannen voor rijpere uiterlijke kenmerken gaan. "De reden hierachter is dat ze onbewust denken dat deze vrouwen ook rijper qua persoonlijkheid zullen zijn en daarom beter een crisis aankunnen. Je gewicht is blijkbaar een belangrijk signaal van zowel lichamelijke als psychologische maturiteit. Dit gaat gepaard met eigenschappen als sterkte, controle en onafhankelijkheid tijdens periodes waarin deze kwaliteiten het belangrijkst zijn." 

Omgeving
De wetenschappers suggereren dat onze seksuele voorkeur afhangt van omgevingsfactoren. "Stress verandert de smaak van mannen wat lichaamstype betreft, zo verkiezen ze plots een dikkere vrouw. Dit kan verklaren waarom sommige culturen, waarin de bevolking het moeilijk heeft om te overleven, dikkere vrouwen meer geapprecieerd worden. Dit soort lichaam kan beter om met bedreigingen uit de omgeving."

In 2008 ontdekten vorsers al dat modellen die in Playboy verschenen gemiddeld een grotere taille hadden tijdens een economische crisis.