Stress versnelt de verspreiding van borstkanker

doorEllen Provoostop 19/07/2012

Stress kan de verspreiding van kankercellen in de borsten naar de botten versnellen, dat suggereren onderzoekers althans.

Klinisch onderzoek toonde eerder al aan dat borstkankerpatiënten die kampen met stress of een depressie sneller overleden aan hun ziekte. Een andere studie had tevens bewezen dat een deel van het zenuwsysteem, dat een belangrijke rol speelt in de reactie op stress, de hervorming van beenderen kan stimuleren. Dit heeft ook invloed op dezelfde moleculen die signaleren dat borstkankercellen zich aan het verspreiden is.

Behandeling
Om deze theorie te testen markeerden de vorsers borstkankercellen met een fel kleurtje en injecteren ze deze in het hart van muizen. De dieren kregen een pil dat de werking van dit deel van het zenuwstelsel nabootste, dit maakte dat de cellen sneller door de bloedstroom reisden, waardoor er tumoren in de beenderen gevormd werden. Muizen die met stress kampten, vertoonden dezelfde reactie. Door de dieren echter met een bètablokker te behandelen nam het aantal uitspreidingen naar de beenderen af.

Redmiddel
Dankzij deze resultaten zou het mogelijk zijn om bètablokkers te ontwikkelen die voorkomen dat borstkanker zich verspreidt naar de beenderen. Dit soort medicatie worden normaal gebruikt om borstpijn, hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk te behandelen. Professor Florent Elefteriou: "We bedachten de hypothese dat dit deel van het zenuwsysteem de beenderen verandert en ervoor zorgt dat kankercellen zich makkelijker naar hier verspreiden. Als iets eenvoudig als een bètablokker de uitzaaiing van kanker kan voorkomen, zou dit het leven van heel wat mensen kunnen redden."