Te veel keuze maakt ongelukkig

doorRedactieop 22/01/2010

Vraag jij je reglmatig af welke soort tomaten of welk type melk in je winkelkar hoort? Dan ben je niet de enige, nooit eerder is de verscheidenheid aan merken en soorten zo groot geweest. Wat op het eerste zicht een goede zaak lijkt, is niet het geval, stellen Amerikaanse psychologen. Teveel keuze brengt ons in verwarring, maakt onzeker en depressief.

Spijt
Elke keer we een welbepaalde keuze maken, denken we dat we de verkeerde nemen. Hoe meer keuze er is, hoe meer spijt er optreedt. Niet enkel de winkelrekken doen ons twijfelen, ook in het dagelijks leven en tijdens een carrière moeten meer dan ooit knopen doorgehakt worden.

Nadelen

"Keuze is een dominant gegeven binnen advertenties en TV-commercials. Het wordt als een teken van vrijheid voorgesteld en lijkt een cool en beter gegeven", stelt professor Hazel Rose, één van de onderzoekers aan de University of California. "De huidige generatie heeft er zoveel meer dan vroeger. Wat een supergegeven lijkt, is zeker niet altijd het geval. Depressie, angsten, zelfmoord en druggebruik kunnen kwalijke gevolgen zijn".

Jongeren

"Het 'vrijheidsgegeven' maakt jongeren zelfstandiger en maakt het mogelijk meer afstand te nemen van familie en vrienden", aldus de professor. "Zij zijn echter onmisbaar als het even niet meer mee zit. We zien dat meer studenten hulp zoeken via psychologen. Wat nog meer zorgen baart, is dat heel wat jonge studenten geen idee hebben wat ze met hun leven willen aanvangen. Keuze geeft dan wel een vrijheids- of onafhankelijkheidsgevoel, het maakt jongeren een pak onzekerder, depressiever en egocentrischer". (lvl)