Tenen ontsnappen niet aan 'perfectie'-manie

doorElke De Pourcqop 12/07/2012

Het ziet er niet naar uit dat 'tevredenheid met het lichaam' voor binnenkort zal zijn. Na borsten, buik, billen lippen, oogleden en neus is het de beurt aan... de tenen. Tenen zijn een heikel onderwerp: niet geliefd om naar te kijken, vaak gehaat door de eigenaars. Niet alleen als ze een gekke vorm hebben maar ook... omdat ze te dik zijn. Of in de weg zitten.

Plastisch chirurg Oliver Zong vertelde in de ontbijtshow Good Morning America dat steeds meer mensen zich zorgen maken over steeds kleinere delen van hun lichaam, zoals hun voeten en de breedte van hun tenen.

Ze vragen de dokter om hun schoenen 'een nieuwe vorm' te geven. "Toen ik dat voor het eerst hoorde, was mijn reactie: 'Wat?' Tot dan toe deed ik vooral teenverkleiningen."

De dokter ging wel in op de vragen, en opereerde zo ook de 37-jarige E.R. "Ik had al jaren een probleem met mijn tenen. Mijn rechtergroteteen verstopte ik altijd, omdat hij zo dik was. Mijn tweede teen was een hamerteen, en bezorgde me veel pijn."

Zijn operatie is nu drie weken geleden, en ondanks de zwellingen op zijn tenen voelt E.R. zich naar eigen zeggen al veel beter over zijn tenen. "Het is een verbetering, en het doet wonderen voor mijn zelfvertrouwen." Zijn doel voor de zomer is simpel: "Slippers dragen!"

Exact de reden waarom dokter Zong ook de teenoperaties uitvoert. "Het geeft mensen weer zelfvertrouwen en ze durven weer buiten komen. Sommige zijn zo beschaamd dat ze hun tenen zelfs nog nooit aan hun lief hebben laten zien."

Plastisch chirurgen mogen dan wel aan de vraag voldoen, de operaties kunnen tot duizenden dollars kosten. Omdat het meestal puur esthetisch is, weigeren Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen de kosten te betalen. De patiënt moet alles dus zelf betalen.

Ook podologen (voetspecialisten) zijn niet gelukkig met de trend. "Ik vind het een onethische praktijk, behalve als de patiënt pijn heeft natuurlijk. Het is een reeks risico's, zoals de verdoving, kans op infectie, misvorming en dat het probleem terug opduikt", argumenteert dokter Hillary Brenner.

Ook Brenner krijgt vragen, maar die zijn van een iets andere aard dan degene die Zong voorgeschoteld krijgt: vragen om de kleine teen te amputeren om in kleinere en smallere schoenen te passen.

"Dat moet ik weigeren. Waarom iets herstellen dat niet kapot is?"