Terminale moeder vecht voor recht om zelfmoord te plegen

doorRedactieop 21/05/2015
Christy O'Donnell vecht voor het recht om te kunnen sterven.

Een single mama van 46 vecht voor het recht om zelfmoord te plegen. De Amerikaanse Christy O'Donnell wil eigenlijk niet sterven maar de terminale kankerpatiënte wil zelf kunnen beslissen over het einde van haar leven. "Het laatste wat ik wil, is dat mijn dochter op een dag thuiskomt en me dood aantreft."

De advocate kreeg in juni vorig jaar te horen dat ze longkanker heeft. "De kans is groot dat mijn linkerlong op een dag volloopt met vloeistof en dat ik zo verdrink", zegt de vrouw uit Los Angeles. Intussen zijn de kankercellen uitgezaaid en is de vrouw ondanks een behandeling met chemo terminaal. "Alle medische mogelijkheden zijn uitgeput", weet ze.

Ze kijkt dan ook met angst naar haar toekomst en wil het recht in eigen handen kunnen nemen. Daarom heeft ze een zaak aangespannen tegen de overheid in Californië. Ze laat zich hierbij inspireren door de zaak-Brittany Maynard. Zij verhuisde naar Portland, Oregon om euthanasie te kunnen plegen. De zaak haalde de media en Maynard werd het gezicht van de strijd voor het recht om te sterven. "Ik wil niet dat mijn dochter op een dag thuiskomt en me dood aantreft. Ik wil zelf over mijn dood kunnen beslissen. Die wetenschap zou voor heel wat rust zorgen. Het liefst wil ik in mijn bed sterven aan de zijde van mijn dochter", vertelt ze aan de Amerikaanse zender KABC.

"Ik ben bang voor de pijn die ik nog ga lijden. Al de tijd dat ik hier aan denk, is tijd dat ik niet kan beleven. Het recht om te beslissen over je eigen leven kan niet langer genegeerd worden. Het is een absolute noodzaak." Ze hoopt dat het "slechts een kwestie van tijd is" voor de wetgever euthanasie toelaat. Hopelijk gebeurt dit nog voor ze sterft. Indien niet, dan weet ze zeker dat haar dochter haar strijd zal verderzetten. De overheid in Californië is momenteel bezig met een euthanasiewetgeving. Toch vreest ze dat die niet op tijd in voege zal zijn maar er is hoop. Na meer dan dertig jaar laat de Medische Vereniging van Californië nu haar verzet tegen 'zelfmoord met medische assistentie' varen.