Terug naar school: zo bereid je kinderen voor

doorEllen Provoostop 28/08/2012

De start van een nieuw schooljaar zorgt vaak voor gemengde gevoelens bij kinderen: ze zijn opgewonden om hun vriendjes terug te zien, maar krijgen stress door het vooruitzicht van huiswerk en toetsen. Dit kan zowel voor de ouders als de kroost voor stress zorgen. Door jezelf en de kinderen hierop voor te bereiden, kun je heel wat problemen vermijden.

Maak een schema op voor het nieuwe schooljaar, waarin hobby's en huiswerkmomenten verwerkt zijn. Zorg er ook voor dat je hier taakjes als het klaarmaken van het lunchpakket en het uitkiezen van kledij voor de kinderen in opneemt. Oudere kinderen kunnen helpen bij deze taken, ook zij hebben nood aan structuur. Bekijk ook voor de start van het schooljaar samen naar welke materialen ze nodig hebben en ga eens samen door de pennenzak om te controleren welke materialen aan vervanging toe zijn. Leer kinderen ook orde te scheppen in hun kaften met kleurentabs voor de verschillende onderwerpen.  

Tijdens het jaar
Pols ook regelmatig tijdens het jaar of je kind nog steeds alles mooi bijhoudt. Vooral pubers hebben wat extra aandacht nodig. Ze hebben last van hun hormonen en sociale druk, dus blijf hen ook bijstaan ondanks het feit dat ze ouder worden. Vraag regelmatig hoe het zit met hun sociale activiteiten en hobby's gaat, bespreek ook hoe het met hun vrienden gaat. Het avondmaal is de perfecte gelegenheid om ieders dag te bespreken. Zorg ervoor dat de toon van het gesprek positief blijft en prober negatieve opmerkingen te vermijden. Net voor het slapengaan kun je ook een emotioneel moment creëren. Vraag je kinderen waar ze mee worstelen. Ook al ben je zelf moe, kan het toch de moeite lonen dit soms moeilijke gesprek te voeren. 

Eerste obstakel
De eerste problemen zullen zich waarschijnlijk een maand tot zes weken na de eerste schooldag voordoen. Jullie systeem zal fouten vertonen, wat betekent dat jullie dit samen moeten evalueren en verbeteringen aantreffen.

Onthou vooral dat de herfst sowieso een moeiljke periode is, het koelt af, de dagen worden korter, wat ook al effect op je humeur heeft. We beseffen dat de zomer voorbij is en dat de winter eraan komt. Blijf vooral kalm in deze periode en zoek steun bij je partner en vrienden.