Tien middeltjes tegen hooikoorts

doorRedactieop 11/06/2008

Naast medicijnen zijn er een heleboel alternatieven die niezen, jeukende en waterige ogen kunnen voorkomen tijdens het hooikoortsseizoen.

Medicijnen
Er zijn veel medicijnen die de symptomen van hooikoorts kunnen minderen. Antihistamines worden het vaakst voorgeschreven, vroeger veroorzaakten deze duizeligheid. Maar de huidige versies hebben geen neveneffecten meer. Het gebruik van medicijnen tegen hooikoorts is heel effectief.

Honing
Een studie uit 1995 bewees dat hooikoortspatiënten geen symptomen vertoonden bij het eten van honing met sporen van pollen in. Dit suggereert dat honing het lichaam minder gevoelig maakt aan pollen. Het lichaam gaat hier ook niet reageren en dit gaat op zijn beurt de symptomen verminderen. Volgens wetenschappers zou je het beste resultaat bekomen met honing die je rechtstreeks bij de imker koopt.

Netels
Er is een studie dat gedroogde netelextract hooikoorts kan verhelpen. Maar deze is al wel 20 jaar oud, er zijn meer recente onderzoeken nodig om echt uitsluitend bewijs te geven. Er bestaan ook geen specifieke richtlijnen over hoeveel je ervan moet nemen. Maar er is wel degelijk bewijs dat netels een positief effect hebben op de verdedigingsmechanismen van het lichaam. Het vermindert de productie van chemische stoffen die aangemaakt bij allergische reacties. Maar het kan zeker geen kwaad om regelmatig netelthee te drinken of supplementen op basis van netel te nemen.

Zelfhypnose
Zelfhypnose kan helpen bij hooikoorts, dat blijkt uit een studie uit 2005. De patiënten die tussen 2 en 5 sessies van zelfhypnose bijwoonden, hadden minder last van hooikoorts nadat ze de geleerde technieken tijdens twee hooikoortsseizoenen hadden uitgeoefend.

Vermijd pollen
Je kunt vermijden dat pollen in je neus terecht komen door een crème in je neus aan te brengen zoals vaseline. Dit kan de symptomen van hooikoorts verminderen. Let er ook op dat je bijvoorbeeld de hond wast als hij lang in het gras gespeeld heeft.

Capsaïcine
Deze chemische stof wordt gehaald uit chilipepers. Normaal gezien wordt hij als spray aangebracht onder medisch toezicht. Patiënten die ermee behandeld worden, getuigen van een snel herstel en landurige effecten. Capsaïcine heeft invloed op specifieke cellen die signalen geven in het menselijke lichaam. Er is al heel wat onderzoek naar deze stof gebeurd en het blijkt dat het potentieel heeft om verschillende condities te behandelen, waaronder ook hooikoorts. Maar let wel op, onze neus is heel gevoelig? Het is dus geen idee om chilipoeder zo op te snuiven.

Groot hoefblad
Extracten van het hoefblad worden regelmatig gebruikt in remedies voor hooikoorts. Er is bewijs dat dit heel effectief kan zijn, maar er is nog meer onderzoek nodig. Mat alle plantaardige behandelingen op basis van kruiden moet je voorzichtig zijn. Breng zeker je dokter of apotheker op de hoogte als je andere medicijnen neemt.

Acupunctuur
Acupunctuur wordt vaak gebruikt om de symptomen van hooikoorts tegen te gaan. Maar duidelijk bewijs of dit echt werkt, is nog niet geleverd. Onderzoekers ontdekten dat het effectiever is wanneer je combineert met traditionele Chinese medicijnen. Je kunt zowel voor als tijdens het hooikoortsseizoen een behandeling volgen.

Uien
Er is een bewijs dat de chemische stof quercetine, die je in vele voedingsmiddelen vindt, kan helpen om je te beschermen tegen hooikoorts. Je vindt deze stof in een hoge concentratie in uien. Er zijn geen nadelen bij het eten van veel uien, dus dit middeltje is zeker het proberen waard.

Vaccin
In Groot-Brittannië kun je sinds dit jaar een vaccin tegen hooikoorts krijgen, ongeveer 8 weken voor de start van het seizoen. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer deze behandeling naar België komt. (ep)

Netels
Breng vaseline in je neus aan.
Acupunctuur
Veel uien eten kan de symptomen verminderen.