Tijd voor opslag? Jennifer Lawrence geeft de gouden tip

doorTine Kintaertop 14/10/2015

Ondanks alle inspanningen verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen. In Amerika gaat het zelfs over een groot verschil: 79 cent voor elke dollar die een man opstrijkt. Actrice Jennifer Lawrence kreeg er zelf mee te maken en spoort vrouwen aan om een vette opslag te vragen: "Laat de mensen met een penis niet al het geld opslorpen!"

Toen actrice Lena Dunham een paar maanden geleden de nieuwsbrief 'Waarom verdien ik minder dan mijn mannelijke tegenspelers?' verstuurde, deed ook Jennifer Lawrence een duit in het zakje met een kort essay. De actrice vertelt dat ze na de Sony-hack, toen heel wat geheime gegevens op straat werden gegooid, sprakeloos was. "Toen bleek dat ik een stuk minder verdiende dan mijn mannelijke collega's in American Hustle, waaronder Bradley Cooper, Christian Bale, and Jeremy Renner."

Jennifer benadrukt dat haar situatie niet vergelijkbaar is met de gemiddelde Amerikaanse vrouw. "Het is niet alsof ik met mijn loon wat extra miljoenen nodig heb, maar ik werd toch kwaad toen ik het zag. Niet op Sony en andere filmbedrijven, maar op mezelf." De actrice vertelt dat het verschil in loon ook een beetje haar eigen schuld was. "Waar de mannen hun best deden om een zo goed mogelijke deal in de wacht te slepen, gaf ik veel vroeger op. Ik wilde niet als een verwend, veeleisend nest overkomen. Maar de mannen hadden daar duidelijk veel minder problemen mee." Haar advies voor andere vrouwen is helder en krachtig: "Leer onderhandelen! Laat de mensen met een penis niet al het geld opslorpen."

Toegegeven, haar loon is niet echt representatief voor de gemiddelde vrouw, maar haar situatie wel. Mannen hebben veel meer de neiging om te onderhandelen over hun loon, terwijl vrouwen vaak het eerste aanbod aannemen. Carrière-experten benadrukken dat ze je de job voor een reden aanbieden, en dat je best voor jezelf mag opkomen. Wie vindt dat hij te weinig betaald wordt, mag actie ondernemen. Benadruk je persoonlijke waarde, benadruk je resultaten en vraag fijntjes om het loon van je directe mannelijke collega's als referentie te nemen.