Tina werkt samen met Clouseau en Natalia: "Ik had nooit gedacht dat het zo'n vaart zou lopen"

doorTimon Van Mechelenop 13/04/2017
Tina Schoutens.

Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er steeds meer jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag geven we het woord aan Tina Schoutens (29), die luxe repetitieruimtes verhuurt aan het kruim van de Belgische muziekwereld.

Toen Tina 18 was, zong ze in verschillende bandjes. Repeteren deed ze in ietwat viezige achterlokaaltjes in plaatselijke cafés, zonder goede akoestiek en andere voorzieningen die voor muzikanten eigenlijk net heel belangrijk zijn. Zo is het idee ontstaan om er dan maar zelf één te bouwen. In het bedrijf van haar ouders was nog plek genoeg voor zo'n ruimte, ideaal om met haar eigen bandje in te repeteren. Na een tijdje kreeg ze echter steeds meer vraag van muziekgroepen uit de omgeving of zij de ruimte ook konden afhuren. Via via kwamen zelfs De Romeo's uiteindelijk bij haar repetitieruimte uit, waarna de bal echt aan het rollen ging. Wanneer haar ouders beslisten hun activiteiten binnen het bedrijf af te bouwen kreeg ze een tweede grotere ruimte ter beschikking. Daar repeteren nu artiesten als Natalia, Clouseau, Laura Tesoro en Soulsister.

Goudmijn
"Ik had nooit gedacht dat het zo'n vaart zou lopen, en was toen ik ermee begon ook gelukkig op mijn job bij Sabam. Maar uiteindelijk ging het zo goed, dat ik besloot om er mijn hoofdberoep van te maken. De tweede repetitieruimte is een stuk ruimer en luxueuzer dan de eerste en was dus ook een grotere investering. Er moest een veel grotere ruimte geïsoleerd worden, sanitair bijgebouwd en installaties zoals een drumstel aangekocht worden. We mikken op professionele muzikanten en willen dat ze in alle comfort kunnen repeteren, dus de installatie was de grootste investering.
Doordat ik de gebouwen ter beschikking kreeg van mijn ouders en zelf zing op trouwfeesten kon ik mij die investering veroorloven.

Omdat het een grote investering is die je traag terugverdient en het werk zeer arbeidsintensief is qua tijd, zijn er in België amper mensen die het aandurven. Ideaal voor mij natuurlijk (lacht). Ondertussen kom ik er in combinatie met zingen en podia verhuren goed van rond, al ben ik nog niet uit de kosten. We blijven ook jaar na jaar investeren in nieuwe materialen, want het is belangrijk om technisch mee te zijn in de muziekbusiness. Je moet nu ook niet denken dat het een goudmijn is omdat ik samenwerk met muzikanten als Clouseau."

De grote repetitieruimte.

Kinderloos
Hoe kan het verhuren van repetitieruimtes nu arbeidsintensief zijn, horen we je al denken. Wel, omdat Tina bij elke repetitie aanwezig moet zijn. "Ik begin altijd met de ruimtes klaarmaken. Wanneer de muziekgroepen arriveren start ik hen mee op. Leg alle apparatuur uit en zorg dat alles ingesteld staat. Ondertussen bereid ik de catering voor. Vooral hobbygroepen kunnen alleen 's avonds oefenen, dus mijn werkdagen eindigen zelden voor elf uur 's avonds. Omdat ik zaterdagavond zelf meestal optreed, schiet er van een sociaal leven niet veel over. Mijn echtgenoot en ik hebben er dan ook bewust voor gekozen om nog geen kinderen te nemen. Maar ik wil vooral niet klagen. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Met alles dat ik doe, maak ik volgens mij veel meer mee dan iemand met een doorsnee 9-to-5-job. Alleen een klein beetje meer slaap is welkom (lacht)".

Toekomstplannen
"Ik ben aan het nadenken om een derde repetitieruimte te openen. Alleen zal ik dan wel personeel moeten aannemen om het werk nog rond te krijgen, en dat vind ik toch wel een grote stap. En het is natuurlijk ook weer een forse investering. Daarnaast lanceer ik binnenkort ook 'Tina Talks Business', een blog voor beginnende creatieve ondernemers. Ik ben zelf al even aan mijn weg aan het timmeren, ik ontmoet dagelijks veel mensen in de business en ik wou écht iets doen met de ervaring die ik al heb opgedaan doorheen de jaren. Zelf je weg zoeken is super interessant, maar als ik terugkijk had ik toch graag wat meer begeleiding gehad in die eerste jaren als ondernemer."