Toekomstmuziek: vaccin tegen obesitas

doorLynn Formesynop 09/07/2012

Door het groeiende obesitasprobleem staat de strijd tegen overgewicht hoog op de wetenschappelijk agenda. Een nieuwe ontdekking, toepasselijk omschreven als de 'flab jab' (letterlijk kwabprik), belooft binnen dit en tien jaar overtollige kilo's aan te pakken in de vorm van een vaccin.

De 'kwabprik' is gericht op het misleiden van het immuunsysteem opdat het antilichamen zou aanmaken tegen het hormoon 'somatostatine', een boosdoener die het metabolisme vertraagt en gewichtstoename stimuleert. Het vaccin zou dus werken als een metabolismeversneller om overtollig gewicht aan een sneltempo weg te werken. "Dit onderzoek demonstreert de mogelijkheid om obesitas te behandelen met een vaccin", stelt dokter Keith Haffer van de Amerikaanse firma Braasch Biotech.

Toekomstmuziek
Testen op mensen staan nog niet op de agenda en verwacht wordt dat het nog zeker zeven tot tien jaar zal duren voor de 'flab jab' op de markt komt. De resultaten bij dieren zijn echter al veelbelovend. Na slechts één injectie verloren muizen op vier dagen tijd maar liefst tien procent van hun lichaamsgewicht en dat terwijl ze vette voeding voorgeschoteld kregen. Na drie weken werd nog een booster gegeven om het gewicht in balans te houden. Belangrijk is ook dat geen enkel ander vitaal lichaamshormoon werd aangetast door het vaccin.

Verkeerde boodschap
Hoewel dit obesitasvaccin een goed alternatief kan zijn voor de bergen (ongezonde) dieetpillen en chirurgische ingrepen, wordt het momenteel gepromoot met een compleet verkeerde boodschap. Op de Daily Mail staat in de inleiding te lezen dat de 'flab jab' mensen zal toelaten zich te storten op junkfood en toch slank te blijven. Hopelijk gaat de toekomstige marketingstrategie toch ook gezonde voeding aanprijzen want vetten en suikers doen meer kwaad dan enkel dik maken.