Toiletpapier een noodzaak? Deze vrouwen doen het zonder

doorLore Vanaudenhoveop 29/01/2014

Voor de meeste mensen is toiletpapier een item op de boodschappenlijst dat absoluut niet in vraag wordt gesteld. Enkele vrouwen doen het nu, uit economische en ecologische overwegingen, zonder. In een discussie op HuffPost Live leggen bloggers Angela Davis, Kathleen Quiring en Makala Early uit waarom ze hebben besloten om toiletpapierloos door het leven te gaan. Volgens deze dames is het niet zo onhygiënisch of vuil als je zou denken.

Volgens deze vrouwen heeft het verbannen van toiletpapier uit hun huishouden hen niet alleen veel geld bespaard, het is ook veel milieuvriendelijker aangezien voor de productie van toiletpapier duizenden bomen moeten worden omgehakt. Ook de chloordioxide die wordt gebruikt om het papier te bleken en na het doorspoelen in het water terecht komt, is schadelijk voor de omgeving.

Stoffen doeken
Mikala en haar echtgenoot hebben het toiletpapier in hun badkamer vervangen door herbruikbare stoffen doeken. Ze gebruiken deze ecovriendelijke 'veegmethode' ongeveer 80 procent van de tijd laat de blogger weten. "Wanneer je het huis verlaat, kan je moeilijk je eigen toiletpapier meenemen en soms zitten alle toiletdoeken ook gewoon in de was" zegt Makala. "Toiletpapier hoeft echt geen noodzaak te zijn en het is leuk om het eens op een andere manier te proberen."

Lagere rekening in de supermarkt
Angela zegt dat zij en haar familie al twee weken toiletpapiervrij zijn als een groen experiment. Zij heeft nu ook in plaats van een toiletrol een doos met flanellen doeken naast haar toilet staan die ze om de twee dagen wast. "We hebben geen enkele last van slechte geuren" zegt Angela. Angela berekende ook hoeveel geld het nieuw toiletsysteem haar zou kunnen besparen. Jaarlijks spendeerde ze (met het gebruik van kortingsbonnen) zo'n 136 dollar aan toiletpapier, terwijl het nieuwe materiaal en de kosten van het wassen jaarlijks op slechts 42 dollar neerkomen.

Zelfde principe als herbruikbare luiers
Ook Kathleen gebruikt nu stoffen doeken en kreeg het idee van haar dochterje. Ze gebruikte herbruikbare stoffen luiers voor haar baby en dacht "als het voor onze dochter lukt, waarom dan niet voor ons?" Zij wast haar doeken, die ze uit een oud babydekentje knipte, één keer per week apart van de normale was.

Het concept lijkt misschien vergezocht, maar in sommige landen, zoals India en Thailand, wordt toiletpapier ook zo veel mogelijk vermeden omdat de riolering het niet aankan. In India is het bijvoorbeeld traditie om water en je linkerhand te gebruiken voor het toiletbezoek en te eten met de rechterhand.