Baasjes stappen massaal met hond naar therapeut

doorEllen Provoostop 14/06/2013

Amerikaanse eigenaars van honden zijn zo wanhopig te ontdekken wat hun huisdieren denken dat ze hiervoor een fortuin spenderen aan zelfhulpboeken, bezoekjes aan therapeuten, helderzienden en alternatieve dierentrainers. Zogenaamde 'hondenfluisteraars' kunnen tegenwoordig gouden zaken doen in de Verenigde Staten.

Uit een rapport van de American Pet Products Association blijkt dat Amerikanen bijna 40 miljard spendeerden aan hun huisdier het laatste jaar, daarvan ging bijna 3 miljard aan zaken die niet met voeding of gezondheidszorg had te maken. Ze investeren dus massaal in verzorging, oppas of verwennerijen, deze industrie is dus 'booming business'. De helderziende Joyce Kessler vraagt 350 dollar per sessie, en haar boek verkoopt allesbehalve slecht. Ook haar collega Sonya Fitzpatrick, die een televisieshow had op de zender Animal Planet vraagt 500 dollar voor haar workshops die moeten baasjes moeten helpen met gedragsproblemen hun favoriete viervoeter. De plaatsen voor deze cursussen raken altijd razendsnel ingevuld.

Telepathische gaven
Kessler en Fitzpatrick zeggen dat ze al vanaf hun jeugd kunnen communiceren met dieren. Kessler behandelt alle dieren: van krokodillen tot vermiste katten. Fitzpatrick biedt ook telefonische consultaties aan. "Telepathie werkt altijd, onafhankelijk van de plaats waar je bent." Geen van beide therapeuten beweren echte medische verzorging te voorzien, maar ze zien zichzelf als een aanvulling op huisartsen omdat ze de communicatie met huisdieren vergemakkelijken. Toch hebben ze ook hun beperkingen, Kessler werkt bijvoorbeeld niet met agressieve honden.

Alternatieve therapiën
De Amerikaanse dierenarts Jeff Nichol zegt dat steeds meer baasjes gebruik maken van alternatieve methoden. Hij waarschuwt voor deze diensten: "Vaak maken deze therapiën het probleem erger, hierdoor wordt het nog moeilijker om het gedrag te veranderen. Hierdoor komen meer dieren onnodig in het asiel terecht.

Getuigenis
Tal van baasjes zijn echter wel enthousiast, ook al vinden deze 'professionals' soms nooit een oplossing voor de problemen van de dieren, geven de eigenaars toe dat ze hiermee beter kunnen leren een band te vormen met hun huisdier of dat deze sessies ook gewoon leuk zijn. Andrea Gladstone en David Radis gaven al een fortuin uit aan hun huisdier. Ze kochten tarotkaarten en een handleiding geschreven door Heidi Schulman om zo te ontdekken wat er omging in het hoofd van hun hond, waarom LoLa bijvoorbeeld boeken stukbeet. Dit bracht aan het licht dat ze onzeker was over haar plek in het nieuwe gezin, ze maakte de boeken kapot om zich zekerder te voelen. David: "Het is vooral leuk, maar ik respecteer de tarotkaarten wel. Ze zijn altijd al juist geweest. Ik leg ze uit en vraag mijn hond de kaarten aan te raken met zijn neus of poot."

Ziekte
Bij baasje Cathy draaide het niet alleen om het plezier. Ze vroeg Kessler, auteur Secret Language of Dogs, om raad bij de communicatie met haar oude hond die ziek was. "Zo wilde ik leren wat hij nodig had bij zijn verzorging, maar ook ontdekken of hij nog wilde doorgaan met zijn medische behandelingen. Ik ontdekte zo dat mijn hond Champ minder injecties nodig had en dat hij tijdens zijn laatste uren omringd wilde worden door planten."