"Trouw niet uit liefde maar voor het geld"

doorRedactieop 08/06/2009

Het boek 'Smart Girls Marry Money' raadt vrouwen aan te trouwen met een rijke partner waar ze niets voor voelen. De auteurs, arts Daniela Drake en succesvolle televisieproducer Elizabeth Ford, twee carrièrevrouwen van middelbare leeftijd willen jonge vrouwen de waarheid vertellen over het huwelijk.

Feminisme
"Ons boek is geen zelfhulpgids, zoals er al zoveel over relatieproblemen bestaan. We willen gewoon enkele dingen duidelijk maken. Sinds het feminisme wordt vrouwen gezegd dat ze uit hun onderdanige rol moeten stappen. Maar nu staan er meer experts op die vrouwen aanraden om terug de onderdanige rol van voor het feminisme aan te nemen en weer afhankelijk te worden", aldus de auteurs. Het is volgens hen heel logisch dat vrouwen geld als belangrijkste reden zien om in het huwelijksbootje te stappen. In het huidige werkklimaat blijkt dat vrouwen bijna nooit evenveel als mannen verdienen, zeker bij moeders is dat het geval. Als ze scheiden blijkt uit onderzoek ook dat vrouwen er slechter uitkomen dan mannen, zowel op professioneel als financieel vlak. Ook zal een gescheiden vrouw veel moeilijker een nieuwe partner vinden.

Scheidingen
De twee dames komen zelf uit een gebroken huwelijk. Ze lijken zelfs wat verbitterd, Ford is emotioneel gekwetst, maar zegt dat je van een man ook heel wat goede dingen krijgt. "Hij kan je financieel ondersteunen, hij betaalt je eigen huis en betaalt voor een goede opvoeding van de kinderen." Een andere peiler van het boek is dat het dom is je huwelijk te baseren op liefde. Volgens Drake is dat net de oorzaak waarom haar eerste huwelijk fout liep. "Ik besefte niet dat liefde van voorbijgaande aard is, het bestaat eigenlijk niet. En daarom is het geen goede reden om je huwelijk erop te baseren. Toen in de late 19de eeuw ouders begonnen toe te laten dat hun kinderen zelf hun huwelijkspartner kozen, voorspelden sociale experts dat het aantal scheidingen met 50 procent zou toenemen. Hun redenering was dat als verliefdheid een reden is om te trouwen, dan het doven van de passie een reden is om te scheiden."

Jong trouwen
Verder raadt het boek aan vroeg te trouwen, omdat je dan nog seksueel aantrekkelijk bent. Ook beweren de auteus dat de verleiding voor elke man groot is om je in te ruilen voor een ander, beter en jonger exemplaar. Mannen willen ook geen carrièrevrouwen of een ambitieuze partner. Als oplossing suggereren ze zelfs een relatie met je baas te beginnen.

Sprookje?
De populariteit van vrouwen als Victoria Beckham en Coleen Rooney bewijst dat veel vrouwen het sprookje van 'Assepoester' wel aantrekkelijk vinden. Deze voetbalvrouwen zijn zelfs rolmodellen voor jonge meisjes. Hun leven lijkt ook op een sprookje: ze sloegen een rijke voetballer aan de haak en ze brengen hun dagen al shoppend door.

In de val trappen
Financieel experte Merryn Somerset Webb heeft haar bedenkingen bij de redenering van het boek. "Veel slimme vrouwen trappen in de val van trouwen voor het geld. Velen verwachten dat iemand anders hun toekomst wel zal financieren. Ze zijn goed in sparen op korte termijn, maar rekenen op hun partner voor hun pensioen. Dus de redenering van dit boek klopt wel gedeeltelijk, maar het houdt er wel geen rekening mee dat ook deze rijke man je kan laten zitten. Het huwelijk is al vermoeiend genoeg met een partnier die je graag ziet, beeld je eens in hoe het moet zijn met iemand waar je niet van houdt." (ep)

Het leven van Victoria Beckham lijkt wel een sprookje.