Twee op drie gezinnen hebben geheim familierecept

doorLien Buyckop 18/06/2012

Belgen houden het meest van eenvoudige en traditionele maaltijden, bereid door hun mama's. Ze vinden dat je met klassiekers zoals stoofvlees met frieten, vol-au-vent of kip met appelmoes gezelligheid, geluk en nostalgie aan tafel kan brengen. Zeker wanneer het gaat om een geheim familierecept, doorgegeven van generatie op generatie.

Dat blijkt uit een onderzoek dat door iVox uitgevoerd werd bij 627 respondenten, in opdracht van Coca-Cola. Daarin werd gepolst naar de alledaagse kook- en eetgewoontes van de Belg en hun geheime recepten.

Aan tafel
Dat Belgen Bourgondiërs zijn en graag koken, weten we al langer dan vandaag. Bijna 80 procent kookt dan ook 5 à 6 keer per week zelf, terwijl 43 procent dat zelfs dagelijks doet. Meestal wordt de maaltijd samen met het hele gezin gegeten: bij 39 procent gebeurt dat iedere dag, bij 32 procent 5 à 6 dagen per week en bij 17 procent 3 à 4 dagen per week.

De invloed van mama kan daarbij niet onderschat worden, want in 64 procent van de gevallen is het nog steeds zij die kookt. In 18 procent van de gezinnen staan dan weer zowel moeder als vader achter het fornuis, terwijl bij 16 procent enkel de vader kookt.

En wie beslist er dan wat de pot schaft? In 48 procent van de gevallen mag moeder dat zelf doen. In 24 procent van de gezinnen maken moeder en vader die keuze samen en bij 16 procent wordt overleg gepleegd met het hele gezin.

Met liefde gemaakt
61 procent beschouwt met het hele gezin aan tafel zitten als een moment van geluk: even tijd maken voor elkaar, lekker bijpraten of gewoon gezellig samenzijn. Op die momenten kiezen we dan ook voor één van die eenvoudige en traditionele gerechten waar we ons goed bij voelen.

Vaak is dat spaghetti bolognaise (29 procent), steak (13 procent) of witloof met hesp en kaassaus (8 procent). Alombekende maaltijden zoals stoofvlees met frietjes, balletjes in tomatensaus en stoemp met worst komen voor in de top 3 van respectievelijk 25, 22 en 18 procent van de respondenten.

Ruim twee op de drie gezinnen heeft ook een geheim en zaligmakend familierecept. Ook hier is de grootste inspiratiebron de mama, want zij ligt aan de basis van 34 procent van onze familiegerechten. 11 procent van de respondenten ging ervoor te rade bij andere familieleden en 10 procent haalde de lievelingskost van het gezin uit een kookboek.

Ook voor Lionel Rigolet, de topchef van sterrenrestaurant 'Comme chez soi' is zijn mama een grote inspiratie. Daarom geeft hij haar de kans om een keer zelf aan het roer te staan in de keuken van het toprestaurant. Zoon Lionel zal instaan voor eigentijdse hapjes en een lekker dessert, maar als hoofdgerecht zal enkel Lionels favoriete gerecht op de kaart staan: vol-au-vent volgens het recept van zijn mama.

Wedstrijd
Wil je kans maken om op 12 september (om 13 uur) te aperitieven in de exclusieve wijnkelder van de 'Comme chez Soi', daarna de mama van Lionel Rigolet en het keukenteam in actie te zien en vervolgens je voeten onder tafel te schuiven in het sterrenrestaurant?

Stuur dan snel een leuke foto van je hele gezin aan tafel naar familierecept@coca-cola.com en leg ons in een paar lijnen uit waarom jij geselecteerd wil worden. Laat ons ook weten met wie je deze unieke ervaring zou delen (je echtgenoot en kinderen, ouders, beste vriendin, ... ). Een jury met onder andere Lionel en Marie-Louise Rigolet kiest de winnaars op 16 augustus.