'Tweede huid' helpt brandwonden genezen

doorRedactieop 21/10/2009

Een gel pad die functioneert als een soort tweede huid, kan het genezingsproces van brandwonden versnellen en vermindert het risico op blijvende littekens en een dodelijke infectie. Dat zeggen Britse wetenschappers die de ultradunne pads ontwikkelden.

De pads bestaan uit een combinatie van natuurlijke materialen, die de groei van kleine bloedvaatjes stimuleren en zo meer zuurstof en voedingsstoffen naar de gewonde huid kunnen brengen.

Huidlagen
Of een diepe wonde of brandwond goed geneest, is afhankelijk van het herstel van de huid en dit zowel aan de oppervlakte, als de dikke laag eronder. De pads die nu worden gebruikt om de onderlaag te herstellen moeten tot drie weken op hun plaats blijven voor een huidtransplantatie kan uitgevoerd worden.

Transplantatie
De nieuwe pads, 'Smart Matrix pads' genoemd, versnellen de genezing zodanig dat de huidtransplantatie onmiddellijk kan plaatsvinden. Dit vermindert het risico op infecties, en maakt dat de patiënt maar één operatie moet ondergaan in plaats van twee.

Gemakkelijk
"We wilden echt iets maken dat minder littekens en minder risico op infecties geeft en dat gemakkelijk te gebruiken was door chirurgen tijdens operaties", zegt Leonor Stjepic. "We wisten al dat infecties het verschil maken in het leven van een patiënt, en we weten ook dat die patiënten erg afzien."

Kunstmatige huid
De pads worden eind volgend jaar getest op personen en zouden in 2012 op de markt kunnen komen. Ondertussen werken ze voort aan 'kunstmatige huid', zodat huidtransplantaties niet meer nodig zouden zijn. Het probleem is dat deze huid niet mag afgestoten worden door het lichaam, en ook (relatief) weinig littekens mag overlaten. (edp)