Twintig minuten gorgelen met een theelepeltje kokosolie in je mond: is dat gezond?

doorTVMop 11/02/2017

Oil Pulling is een eeuwenoude Ayurvedische techniek om je lichaam te ontgiften door simpelweg een lepel kokosolie in je mond te stoppen en daar 20 minuten mee te spoelen. Wij probeerden het zelf en zochten uit of het écht werkt of niet.

Dagelijks een lepeltje kokosolie twintig minuten lang gorgelen, waarna de olie alle afvalstoffen absorbeert en de speekselproductie wordt gestimuleerd die enzymen bevat waar je een frissere adem, gezonder tandvlees en wittere tanden van krijgt? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En hoewel oil pulling niets nieuw is, maakten bekende fans als Gwyneth Paltrow en Shailene Woodly het weer hip.

Dat moesten we uiteraard zelf uitproberen, en ik kan je vertellen dat het allesbehalve aangenaam was. Na een paar seconden smelt de harde kokosolie al, waarna je opgescheept zit met een hoopje warme en lopende olie in je mond en dat is nu écht eens geen fijn gevoel. Na vijf minuten werd ik er extreem misselijk van, want goed smaakt warme kokosolie dus niet, en toen had ik nog een dikke tien minuten te gaan. En maar blijven gorgelen. Wansmakelijk is de enige accurate beschrijving die ik eraan kan geven. Twee weken lang hield ik het vol, daarna besloot ik nooit of te nimmer meer aan oil pulling te doen.

Niet beter dan mondwater
Mede omdat een beetje speurwerk op Google mij leerde dat oil pulling niets meer is dan de zoveelste gezondheidshype. Dat weet ook Dr. Steven Novella. "Verschillende onderzoeken hebben uigewezen dat Oil pulling niet beter werkt dan het eerste beste mondwater. De schadelijke bacteriën worden inderdaad uit de mondholte getrokken, maar dat doet mondwater ook en zelfs nog beter. Voor je algemene gezondheid heeft het geen bewezen effecten", aldus Novella in Science Based Medicine. Je doet er weinig mis mee, maar tenzij je het fijn vindt om te doen (wat ik me zéér moeilijk kan inbeelden) is het dus in ieder geval niet nodig.

Tip: wie zelf eens wil proberen kan dat ook doen met andere (goedkopere) oliën, maar kies altijd wel een biologische, koud geperste variant.