Uitlaatgassen: de oplossing tégen hartziekten?

doorLien Buyckop 02/08/2012

Britse wetenschappers werken aan een wel zeer opmerkelijk experiment in de strijd tegen hartaandoeningen. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat de giftige chemicaliën in uitlaatgassen een oplossing kunnen bieden.

Volgens professor Ian Megson en zijn team is het inademen van koolfstofmonoxide en stikstofmonoxide de ideale manier om je bloedvaten te verwijden en om bloedklonters te voorkomen.

Garage
Het gaat echter wel om zeer kleine hoeveelheden. "Door de normaal giftige stoffen in minuscule hoeveelheden in het hart vrij te laten kan het bloed niet stollen en ontspannen de bloedvaten zich. Op die manier worden ze breder, en kan het bloed beter circuleren", aldus professor Megson.

Voorlopig worden de experimenten enkel uitgevoerd op varkensharten, omdat men nog op zoek is naar de juiste hoeveelheid en de impact ervan. Dat gebeurt met machines die traditioneel in garages gebruikt worden om de uitstoot van auto's te meten.

Rottend voedsel
"We gebruiken chemische hoeveelheden die miljoenen keren kleiner zijn dan die in uitlaatgassen. En toch kunnen deze stoffen, hoe klein ook, een zeer grote impact hebben op hartpatiënten, op voorwaarde dat ze naar het juiste lichaamsdeel gebracht worden.

Daarvoor zal een team wetenschappers in de eerste plaats een soort 'zakje' ontwikkelen waarin de gassen kunnen worden opgeslagen, de zogenoemde 'metaalorganische geraamtes'. Die zullen dan gevuld worden met deeltjes koolstofmonoxide, stikstofmonoxide en waterstofsulfide, die gevonden worden in rottend voedsel.

Daarna worden de 'zakjes' overgedragen aan professor Megson en zijn team, die op zoek gaan naar de ideale manier om die naar het hart te brengen.

Toekomst
"Elk van deze gassen bevindt zich in een zeer kleine hoeveelheid in ons lichaam en heeft een gunstig effect. Wij geloven dat ze een grotere impact kunnen hebben, als we ze allemaal op hetzelfde moment naar het hart brengen", aldus professor Megson.

"Voorlopig staat ons onderzoek nog in zijn kinderschoenen, maar het potentieel is erg groot. Er zijn heel wat hartpatiënten die met deze behandeling geholpen kunnen worden", aldus de professor. Hoop voor de toekomst dus.