Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

doorEllen Provoostop 04/10/2013

Artsen hebben een iets aangenamer alternatief gevonden voor fecale transplantaties. Door de darmbacteriën uit de uitwerpselen van gezonde mensen te transplanteren kunnen patiënten met ernstige darminfecties hun ziekte overwinnen. Eerst werd dit via een pijnlijke colonscopie gedaan, maar nu slaagden vorsers er in een pil met hetzelfde effect te ontwikkelen.

Canadese onderzoekers hebben deze nieuwe pil getest bij 27 patiënten met een infectie door de bacterie Clostridium difficile en die geen baat hadden bij een antibioticakuur. Deze aandoening kan een fatale afloop hebben. Achteraf werden alle patiënten allemaal genezen verklaard. De symptomen zijn misselijkheid, krampen en diarree en die kunnen zo erg worden dat ze een normaal leven onmogelijk maken. De antibioticakuur die bij deze ziekte momenteel gegeven wordt, is niet alleen duur, maar vernietigt ook de goede bacteriën, waardoor patiënten erg kwetsbaar zijn voor toekomstige infecties.

Recente studies hebben aangetoond dat fecale transplantaties, waarbij mensen de uitwerpselen van gezonde donor getransplanteerd krijgen, het evenwicht in de darmen kunnen herstellen. Deze transplantatie gebeurt vaak via een colonoscopie. Professor Thomas Louie ontwikkelde een betere manier om deze ziekte te behandelen. De donoruitwerpselen komen vaak van een familielid en worden verwerkt in een laboratorium om er de nodige bacteriën uit te halen. Die worden dan verwerkt in capsules.

Professor Louie verklaart: "Je slikt dus geen stoelgang, enkel de bacteriën. Geen van de patiënten werd opnieuw ziek na het nemen van de pillen. Louie meent dat de medicatie van uitwerpselen ook andere mensen met darmproblemen kan helpen. Deze doorbraak kan leiden tot een hele reeks nieuwe medicatie en zal dus veel meer ziektes dan enkel clostridium difficile genezen."