UZ Leuven gaat jonge atleten 20 jaar volgen

doorRedactieop 27/05/2015

Is jarenlang intensief sporten nu goéd voor ons, of net niet? En vooral: wat doet het precies met ons hart? Dat willen Leuvense onderzoekers te weten te komen met een groots opgezet onderzoek. Daarvoor willen ze jonge sporters opvolgen met uitgebreide tests, en dat liefst 20 jaar lang.

De overlijdens van voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot hebben het nog maar eens duidelijk gemaakt: er is nog zoveel wat we níet weten over het effect van sport op het hart. Aan het UZ Leuven wil men nu met een nieuwe grootschalige studie, die de naam ProAtHeart krijgt, enkele grote raadsels oplossen.

"Want we weten te weinig over wat intensief duursporten, zoals lopen of fietsen, doet met ons hart", vertelt dokter Guido Claessen. "Daarom willen we 16- en 17-jarige lopers, wielrenners en triatleten die op hoog niveau presteren langdurig opvolgen. Deze zomer beginnen de eerste vijftig jongeren aan het onderzoek, in totaal mikken we op een 300-tal deelnemers. Zij moeten om de 2, 5, 10 en 20 jaar terugkomen voor onderzoek. We willen dus echt op heel lange termijn hun hart opvolgen."

Lees er vandaag meer over in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie.