Vaak duizelig na het opstaan? Probeer dan dit trucje

doorEllen Provoostop 06/06/2016

Als jij vaak last hebt van orthostatische hypotensie, een plotse bloeddrukdaling, hebben gevechtspiloten een trucje voor je. Om te vermijden dat je duizelig wordt als je rechtstaat en het risico op valpartijen te beperken, kun je je been- en buikspieren opspannen.

Het was een gebruiker van de sociaalnetwerksite Reddit die onthulde hoe gevechtspiloten het probleem van een plotse daling van de bloeddruk aanpakken.

Wanneer je met orthostatische hypothensie te maken krijgt, zakt de bloeddruk in je hoofd en bovenlichaam. Je ervaart dan een duizelig gevoel, waardoor je wankel op je benen staat. Hetzelfde fenomeen treft gevechtspiloten die flauwvallen door de hoge G-krachten tijdens het vliegen. De Amerikaanse luchtmacht heeft daarom al tientallen jaren geleden een procedure ontwikkeld om dit te bestrijden.

Zo doe je het
Begin met het opspannen van de spieren in je kuiten, dan de dijen, dan je buikspieren en dan je lage rug. Hierdoor gaat het bloed terug naar je bovenlichaam, zo verdwijnen de symptomen snel. Het moeilijkste is het trucje te onthouden op het moment dat je opstaat.

De wetenschappelijke uitleg
Hier op de grond functioneert ons lichaam onder 1G. Dat is de zwaartekracht die je voelt wanneer je gewoon hier op aarde staat. Maar als een gevechtspiloot snelle bochten richting het aardoppervlak neemt, dan ervaren ze een versnelling die verschillende keren groter is dan de zwaartekracht. En hoe groter de G-kracht, hoe moeilijker het voor het lichaam wordt om bloed van het hart naar het brein te pompen. De meeste mensen vallen flauw bij een G-kracht van 4 tot 5 omdat ons hart de druk niet aankan nadat het bloed zich in het onderlichaam verzamelt en de hersenen geen zuurstof krijgen. 

Om deze bloeddrukval te bestrijden dragen gevechtspiloten speciale zwaartekrachtpakken die de benen en de romp insnoeren om het bloed in het bovenlichaam te houden. Daarnaast gebruiken ze ook de technieken om de spieren op te spannen.