Van boon tot nacho: de zeven lichaamsvormen bij mannen

doorLien Buyckop 23/05/2013
De nacho-lichaamsvorm van Tom Daley.

Wie dacht dat alleen vrouwen zich zorgen maken over hun lichaam, heeft het mis. Ook mannen hebben last van een gebrek aan zelfvertrouwen over hun figuur, hoe dat er ook uitziet. Aan de hand van een enquête konden onderzoekers zeven mannelijke types qua lichaamsvorm onderscheiden. Die gaven ze klinkende namen: van komkommer, over baksteen, tot sneeuwpop.

De grootste groep mannen (49 procent) bleek te behoren tot de 'peervormige' groep, met wat extra gewicht rond hun middel. Zo blijkt althans uit de rondvraag van retailer Jacamo bij 1.500 Britse mannen.

Komkommer & nacho
Maar zo'n peer is niet de meest gewilde lichaamsvorm, die eer is weggelegd voor de 'komkommer'. Dat figuur heeft een rechte lijn, zonder extra gewicht. Hoewel zo'n 46 procent van de ondervraagde mannen deze lichaamsvorm wou, was slechts 15 procent ermee gezegend.

Een andere populaire lichaamsvorm was die van de Olympische Britse zwemmer, Tom Daley. Hij heeft een driehoekige 'nacho'-lichaamsvorm: brede schouders en een slanke taille. Veel vrouwen zijn fan van dit figuur, maar slechts 5 procent van de mannen heeft zo'n gespierd ideaal.

Snijboon vs. sneeuwpop
Iets meer mannen (9 procent) hebben een lichaamsvorm als een 'baksteen' en zijn overal even breed, net als Robbie Williams. Aan de dikkere kant waren de een op de tien ondervraagden die bekenden een 'tomaat' te zijn.

Robbie Williams heeft een 'baksteen'-figuur.

Minder dan 5 procent van de mannen hadden een van de twee extreme figuren: de snijboon of de sneeuwpop. Een 'snijboon' is, zoals wielrenner Bradley Wiggins, erg mager en lang. De 'sneeuwpop' wordt gekenmerkt door een dikkere buik en borst, waardoor de lichaamsvorm ongeveer de vorm van een acht krijgt.

Maar welke figuur de mannen ook hadden, slechts weinigen waren echt tevreden met hun lichaam. Zo zeiden bijna drie op de vier mannen dat ze hun lichaam haten en was bijna de helft ervan overtuigd dat ze dringend gewicht moesten verliezen. Dat bewijst dat niet alleen vrouwen een gebrek aan zelfvertrouwen hebben over hun uiterlijk.

28 jaar
"Moderne mannen hechten veel meer belang aan hun uiterlijk dan in de vorige generaties", bevestigt psycholoog Brendan Gough van de Leeds Metropolitan University. "We leven in een wereld waarin het uiterlijk ook belangrijk is voor mannen, op gebied van werk, relaties en welzijn."

Volgens de studie voelen mannen zich fysiek op hun best op 28-jarige leeftijd. Maar naarmate ze ouder worden gaat dat zelfvertrouwen verloren, sommigen raakten zelfs depressief over hun uiterlijk. Veel mannen voelen de druk van de modellen en magazines om er goed uit te zien, maar slechte eetgewoontes en een gebrek aan beweging geven hen een heel ander lichaam.

Bradley Wiggins heeft een 'snijboon'-figuur.