Varkensoor en zeewier: dit worden de foodtrends in 2016

doorNina Dillenop 26/12/2015

Wat eten hippe foodies in het volgende jaar? We lieten het culinaire jaar voorspellen door kenners, en saai kunnen we die alvast niet noemen. Van varkensoren tot kruimeldeeg uit de microgolf: dit belandt in 2016 op het bord.

Zeewier is het nieuwe kale, het trendy superfood dat wij als boerenkool kennen. In Azië gebruiken ze al eeuwenlang zeewier in de keuken, maar het duurt al een tijd voor het door het westen wordt opgepikt. Nochtans is het lekker en voedzaam, en op verschillende manieren te eten. Tip voor de vlees-liefhebbers: sommige types zeewier smaken naar krokant gebakken spek. Echt waar.

We halen er voorlopig onze neus nog voor op, maar in 2016 raken deze kleine proteïnebommetjes nog meer ingeburgerd in de keuken. Een meelwormenburger of een knapperige sprinkhaan, wie weet ligt het in het komende jaar ook wel op jouw bord.

"De keuken van Sri Lanka wordt populair," zegt food consultant Andre Dang. "Het is anders nog dan de Indische keuken, met meer extreme smaken". Hét gerecht dat je moet proberen is hoppers, een soort pannenkoek gemaakt met boter van kokosmelk en randen die rechtop staan, die je kan vullen met bijvoorbeeld een pittige curry.

Vergeet de Spaanse flan, in 2016 gaan we massaal aan de Franse canelés, een gebakje en typische specialiteit uit Bordeaux. Het deeg wordt gemaakt met eieren, suiker, melk, boter en bloem, en vaak krijgt het een extra touch met wat rum. Qua vorm lijkt het op een Spaanse flan, maar de smaak doet eerder aan crèmee brûlée denken in cake-vorm.

Geen cake in a mug dit jaar, wel een kopje gevuld met bijvoorbeeld fruit, dat wordt afgewerkt met brokjes knapperig kruimeldeeg. Ook klaar te maken in de microgolf, en dat in 5 minuten. Er werd zelfs al een heel boek volgeschreven over "mug crumbles", dat volgend jaar uitkomt.

Hier staan wijzelf iets minder voor te springen eerlijk gezegd, maar restaurants zetten in 2016 varkensoor vaak op de menukaart volgens kenners, bij voorkeur met de oren van een biggetje. Krokant geserveerd met een salade, met zout en aioli of op smaak gebracht met lente-ui en pindanoten.

Met de Olympische Spelen in Rio in het vooruitzicht, treden Brazilaanse specialiteiten weer op de voorgrond. Bolinhos zijn krokante rijstballetjes, feijoada een stoofpotje van varken met zwarte bonen, dit alles doorgespeld met een lekkere caipirinha.

Bij ons gebeurt het al, maar kenners voorspellen dat de trend in 2016 internationaal nog zal uitbreiden: restaurants die afhaalmaaltijden aanbieden. Geen smakeloze pizza, maar een driesterrenmaaltijd, opgehaald of aan huis geleverd. Bovendien tegen een kleine minderprijs dan op restaurant, omdat je de maaltijd gewoon thuis opeet.