Veel koffie drinken, en andere populaire mythes over katers (die je niet moet geloven)

doorSophie Vereyckenop 06/03/2016

Kater? Dan moet je melk drinken. En let de avond zelf vooral op met het mengen van verschillende drankjes als je een houten kop wil voorkomen. Neem een pijnstiller voor je gaat slapen en drink 's ochtends veel fruitsap. Helaas, al deze mythes over katers zijn niet meer dan dat: een verzinsel. Wij helpen er graag nog een aantal de wereld uit.

We hebben er ons allemaal al schuldig aan gemaakt: drankjes mengen. Een wijntje hier, een biertje daar, ... Het recept voor een zware kater de ochtend nadien. Of toch niet? Uit tal van studies blijkt dat het mengen van drankjes geen enkel effect heeft op hoe slecht je je zal voelen de ochtend nadien. Wat wél je kater bepaalt? De soort alcohol die je drinkt. Ben jij dol op een slokje whisky of een glas rode wijn? Dan kan je rekenen op een bonzend hoofd. Beide dranken bevatten namelijk een chemische stof die de bloedvaten in je hersenen irriteert. Lichtgekleurde dranken zoals vodka of witte wijn bevatten dit veel minder.

Van koffie en fruitsap drinken tot een groot ontbijt met extra vitamine C; we hebben het allemaal al geprobeerd. Maar helaas, geen van die middeltjes blijkt ook echt te werken. De wetenschap achter koffie en fruitsap stelt dat de cafeïne en suiker je metabolisme versnellen en zo zorgen dat de alcohol sneller uitgewerkt is. Het probleem daarbij is dat de dosis suiker en cafeïne die je daarmee binnenkrijgt veel te klein is om dat ook effectief te bereiken. En nee, ook die pijnstiller voor het slapengaan helpt niet, net als nog méér alcohol 's morgens vroeg. Het doet je tijdelijk beter voelen, omdat alcohol je pijn wat verdooft, maar zodra het effect is uitgewerkt zal je je eens zo miserabel voelen.

Champagne, cava of andere soorten bubbels stijgen sneller naar je hoofd. Uit een studie van een team van de universiteit van Manchester bleek immers dat bubbels in alcohol ervoor zorgen dat je sneller dronken wordt. Een voordeel (of nadeel, het is maar hoe je het bekijkt), is wel dat dit effect heel erg snel uitgewerkt is. Al na drie kwartier zal je je min of meer hetzelfde voelen als wanneer je een gewoon glas witte wijn had achterover geslagen.