Veel meer pijn op het speelplein door smartphones

doorLynn Formesynop 26/11/2012

Experts zien de stijgende populariteit van smartphones als de grote schuldige voor het groeiend aantal valpartijen van kinderen op het speelplein. Ouders worden afgeleid door sms'jes of e-mails en missen daardoor gevaarlijke stoten van hun kleintjes. Kinderen zouden bovendien geprikkeld worden om zich meer te misdragen wanneer ze beseffen dat hun ouders niet opletten.

Bij de Britten zijn het aantal ziekenhuisopnames na valpartijen op het speelplein met een derde gestegen in de laatste vijf jaar. Ook in de Verenigde Staten stegen de cijfers met 12 procent in tegenstelling tot een overduidelijke daling de jaren daarvoor.

Het stijgend gebruik van smartphones wordt gezien als de grote boosdoener. Niet alleen op het speelplein, maar ook in de thuisomgeving gebeuren meer ongelukjes omdat ouders te druk in de weer zouden zijn met hun slimme telefoons.

Aandacht
Daarbovenop waarschuwen experts dat afgeleide ouders gevaarlijk gedrag bij kinderen alleen maar stimuleren. "Kinderen hunkeren naar aandacht en wanneer ze dat niet krijgen, zullen ze meer risico's nemen om de blik van hun ouders toch te grijpen", stelt June O' Sullivan van de Londense Early Years Foundation. "We zijn steeds vaker in de weer met onze telefoons en als maatschappij moeten we dringend parameters instellen voor wanneer het echt niet past ze te gebruiken", aldus June.

Balanceren
Het is een kwestie van balanceren. "Ouders moeten zich bewust zijn van de macht die smartphones kunnen hebben op een leven en moeten leren ze opzij te leggen wanneer ze tijd spenderen met hun kinderen", klinkt het advies.