Veertig procent moeders worstelt met moederschap

doorElke De Pourcqop 11/05/2012

Maar liefst vier op tien Britse moeders vindt de zorg voor haar pasgeboren baby moeilijk tot zeer moeilijk. Ongeveer even veel vrouwen zegt dat hun baby hen boos maakt, meer dan de helft voelt zich geïsoleerd. De overgrote meerderheid (72 procent) wil meer professioneel advies voor de baby wordt geboren.

Niet zozeer de praktische zaken, als wel de emotionele impact is een verrassing en een uitdaging voor veel moeders. Ze willen graag advies over hoe ze moeten omgaan met angsten, nervositeit en depressies, over de effecten van slaaptekort en hoe ze moeten omgaan met het gehuil van een baby of een baby die niet wil slapen.

"Een baby zet je leven op zijn kop. Moeders lijden aan slaaptekort, leven geïsoleerd en hebben niemand om op terug te vallen. Ze vrezen dat ze het fout doen, en daar krijgen ze stress van. Eens de roze wolk verdwenen is, voelen ze zich in de steek gelaten en dan hebben ze hulp nodig", zegt Siobhan Freegard van de oudersite Netmums.  

"Veel prenatale klassen focussen op de fysieke gezondheid, zoals pijnstillers tijdens de bevalling. Maar moeders en vaders zouden meer toegang moeten hebben tot praktische tips om voor een baby te zorgen en een voorbereiding op de emotionele uitdagingen", zegt Chris Cuthbert, hoofd van de Britse vrijwilligersorganisatie NSPCC.

Hierbij is een verschil te merken tussen moeders van verschillende achtergronden:  bijna dubbel zoveel gegoede vrouwen gaan naar prenatale lessen in vergelijking met minder gegoede vrouwen. 

"We vragen de regering om een inspanning te doen, want niet zorgen voor moeders is een verkeerde manier om te besparen. In dit stadium kan veel schade toegebracht worden aan de kinderen, die meer probleemgedrag zullen vertonen, het minder goed doen op school en zo nooit hun potentieel zullen bereiken. Dat heeft ook een invloed op de samenleving."