Veganist aan de feestdis? Geen probleem met dit heerlijk én plantaardig kerstmenu

doorNathalie Topsop 06/12/2017

Het meest magische feest van het jaar bezorgt menig persoon niet alleen koop-, maar ook kookstress. Wat zullen we eten, de feestdagen lang? Of je nu een culinaire avonturier of een overtuigd vegetariër/veganist over de vloer krijgt: smaken zal dit plantaardig menu sowieso.

Het voorgerecht:
de winterse bladerdeegrol met gegrilde pompoen en boschampignons van Greenway-oprichter Paul Florizoone

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 150g girolles
  • 150g cantharellen
  • 1 kleine pompoen, ontdaan van pitten en in partjes gesneden
  • 30g notenmix, grofgehakt
  • 5 blaadjes salie
  • 4 teentjes look
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl za'atar kruiden
  • 100g gekookte kastanjes
  • 150g geweekte cashewnoten (leg daarvoor 100g cashewnoten een tiental uur in water)
  • 1 el gistvlokken
  • 1 dl groentebouillon
  • sap van 1 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo ga je aan de slag:

1. Borstel de paddestoelen grondig. Doe olijfolie in een pan. Pers de look en laat even aanbakken. Voeg nu de champignons, notenmix en salie toe. Laat een vijftal minuten bakken. Verwijder de salie, kruid met peper en zout en haal dan de paddestoelen van het vuur.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de pompoenpartjes in een ovenschotel, overgiet met olijfolie en kruid af met paprikapoeder, peper en zout. Bak ze 25 minuten in de oven. Klaar? Hak ze dan in stukken.

3. Meng ondertussen de gekookte kastanjes, geweekte cashewnoten en gistvlokken met de groentebouillon. Voeg het citroensap, twee geperste teentjes look, het kaneel- en gemberpoeder en kurkuma toe. Mix het geheel fijn. Kruid naar smaak bij met peper en zout.

4. Beleg een bakplaat met bakpapier. Spreid er het bladerdeeg over uit. Vul het met de grofgehakte gegrilde pompoen, de champignons en de kastanje-cashnewnotensaus. Vouw dicht en strooi er de za'atar kruiden bovenop. Bak 20 à 25 minuten af op 175 graden.

Het hoofdgerecht: de Vol-au-Veggie van EVA vzw

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 100 g sojabrokken
  • 1/2 l groentebouillon
  • 2 el sojaboter
  • 250 g champignons (in plakjes)
  • 300 g vegetarische kipstukjes(Greenway of Vegetarische Slager)
  • 50 g sojaboter
  • 50 g tarwebloem
  • 1/2 l ongezoete sojamelk
  • een scheutje madeirawijn
  • flink wat citroensap
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • verse peterselie (fijngehakt)

Zo ga je aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Kook de sojabrokjes 5 minuten in een halve liter groentebouillon, zet het vuur uit en laat ze rusten.

3. Verhit ondertussen 1 eetlepel sojaboter in een pan en bak hierin de champignonschijfjes tot ze mooi kleuren. Haal ze uit de pan, en bak in 1 eetlepel sojaboter nu de vegetarische kipstukjes.

4. Zet de bladerdeegbakjes in de oven.

5. Maak een bechamelsaus met de overige sojaboter, de bloem en de sojamelk. Voeg hier nog wat groentebouillon aan toe (gebruik de groentebouillon die over is van de sojabrokjes), een scheutje madeirawijn, flink wat citroensap, peper, zout en nootmuskaat.

6. Giet de sojabrokjes goed af en meng ze samen met de vegetarische kipstukjes, champignonschijfjes en verse gehakte peterselie onder de saus.

7. Serveer de vol au vent.

Tip: Zelf videetjes maken?
Neem twee grote vellen bladerdeeg en steek er met een glas vier rondjes uit. Steek er vervolgens nog 12 rondjes uit, waarvan je in het midden weer een kleiner rondje uitsteekt, zodat je ringen krijgt. Bestrijk elk rondje met wat gesmolten sojaboter (of olijfolie) en leg er een ring bladerdeeg op. Bestrijk weer met de sojaboter en leg er weer een ring bladerdeeg op. Bouw zo verder op. Bak deze zelfgemaakte videetjes ongeveer 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Het nagerecht: de romige bessenmousse van vegan-chef Julie Van den Kerchove

Credit: Heikki Verdurme

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 grote rijpe avocado, ontpit
  • 1 grote kop bessen, vers of bevroren en ontdooid (175 g)
  • 4 eetlepels amandelmelk
  • 4 eetlepels limoensap + zeste naar smaak
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 mespuntjes vanillepoeder
  • 1 snufje zeezout

Zo ga je aan de slag:

1.   Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde mousse.

2. Plaats de mousse minstens 20 minuten in de koelkast (of 10 minuten in de diepvries) om af te koelen.

3. Werk af met wat bessen en limoenzeste en serveer.

Meer inspiratie nodig? Je vindt ze op www.evavzw.be en www.chefsproveggie.be. Ook Julie's kookboek 'Easy Vegan met Julie' is een echte aanrader.


‘Easy vegan met Julie, 65 snelle recepten voor meer energie’, Julie Van den Kerchove (Lannoo, € 24,99).