Veinzen vrouwen vooral een orgasme voor zichzelf?

doorRedactieop 26/03/2014

Over het vrouwelijke orgasme en het veinzen ervan zijn talloze studies verschenen, maar uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen niet altijd 'doen alsof' om een einde te maken aan de vrijpartij of het mannelijke ego te strelen. De auteurs van het onderzoek vormden de hypothese dat vrouwen soms doen alsof ze klaarkomen om "hun eigen beleving aangenamer te maken" en dit eigenlijk "de relatie promoot en de seksuele beleving verbetert".

Wetenschappers aan de Temple Universiteit en Kenyon College onderzochten de factoren die meespelen bij de beslissing van vrouwen om een orgasme te faken. Ze vroegen dit aan 481 heteroseksuele vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar die seksueel actief zijn, maar geen vaste relatie hebben. De voornaamste reden om een orgasme te faken bleken wel in lijn te liggen met de verwachtingen en waren de gevoelens van de partner of uit angst en onzekerheid. Een minderheid veinst een orgasme om hun eigen opwinding te verhogen en "om een einde te maken aan de vrijpartij" stond op de laatste plaats.

Verhoogd genot
Volgens de onderzoekers is de achterliggende motivatie echter steeds een verhoogd genot en niet het einde van de vrijpartij. "Voor het eerste hebben we kwantitatief bewijsmateriaal waaruit blijkt dat vrouwen ook doen alsof ze klaarkomen voor een meer 'zelfzuchtige' reden, zoals hun eigen opwinding verhogen", schrijft Erin Cooper, co-auteur van het onderzoek aan de Huffington Post. "Ik zie deze motivatie als een van de vele manieren waarop vrouwen hun eigen seksuele belevening verbeteren".

Het onderzoek besluit dat vrouwen over het algemeen doen alsof om hun seksuele belevening positief te beïnvloeden, in plaats van een negatieve beleving te vermijden. Niet elke vrouw die dus een orgasme faket is ontevreden over haar seksleven.