Verbeter je huwelijk: pendel in dezelfde richting

doorLien Buyckop 23/07/2012

Iedereen weet dat het hebben van gelijkaardige dromen, wensen en ambities een relatie kan doen slagen. Daarnaast is er echter ook een veel minder vanzelfsprekend of romantisch gegeven dat bijdraagt tot een succesvol huwelijk: in dezelfde richting pendelen naar het werk.

Uit een recente studie blijkt namelijk dat koppels gelukkiger zijn als beide partners 's morgens dezelfde richting uit moeten.

Tevredenheid
"De huwelijkstevredenheid kan inderdaad beïnvloed worden door het pendelen in dezelfde of verschillende richtingen", bevestigt onderzoeksleidster Irene Huang van de Universiteit van Hong Kong. Dat was haar besluit na een enquête bij zowel koppels uit Hong Kong als uit Amerika.

Aan de proefpersonen werd gevraagd hoe gelukkig en tevreden ze waren met hun huwelijk en partner. Daaruit bleek dat er een duidelijke link is tussen het pendelen in dezelfde richting en de huwelijkstevredenheid. Die bleef ook bestaan nadat andere factoren, zoals aantal kinderen en hoogte van het inkomen, werden uitgesloten.

Opvallend was dat het zelfs niet noodzakelijk bleek te zijn om effectief samen het huis te verlaten. De hogere tevredenheid heeft dus niets te maken met het doorbrengen van meer tijd met elkaar, maar enkel met het bewegen in dezelfde richting.

Doel
Maar hoe komt dat nu? Irene Huang legt uit: "Met een bepaald doel bewegen in een bepaalde richting (zoals pendelen naar het werk), kan geassocieerd worden met een algemener doel. Door dezelfde richting uit te gaan, krijg je namelijk het gevoel dat je hetzelfde nastreeft in het leven."

Experten raden pasgetrouwde koppels dan ook aan om een huis te zoeken van waaruit ze allebei in dezelfde richting kunnen pendelen. Dat is beter dan wonen tussen de twee werkplaatsen, waardoor jullie 's morgens moeten vertrekken in een andere richting.