Verbrand door de zon? Zo verzacht je de pijn

doorLien Buyckop 23/07/2012

Nu de zon (eindelijk!) in het land is, stijgt ook weer het gevaar om te verbranden. Het is dus zeer belangrijk dat je de komende dagen voldoende zonnecrème aanbrengt. Toch verbrand? Volg dan het onderstaande advies om minder pijn te hebben en je huid sneller te doen herstellen.

1. Neem een pijnstiller
"Als je beseft dat je zwaar verbrand bent, is het een goed idee om meteen een aspirientje te nemen", zegt dermatologe Francesca Fusco. Hoe eerder je dat doet, hoe beter, want de pijnstiller helpt de roodheid, zwelling en pijn te verminderen.

2. Gebruik een koud melkcompres
Dr. Fusco raadt aan om een kom voor de helft te vullen met melk en de helft met water, en aan te vullen met ijsklontjes. Daarna dompel je een washandje onder in het mengsel en hou je dat ongeveer 10 minuten op de verbrande plekken. Dat helpt om de ontsteking te verzachten.

3. Smeer je in met yoghurt
Gewone, koude yoghurt bevat heel wat probiotica, die helpen om de natuurlijke barrière van je huid te herstellen. Dr. Fusco raadt daarom aan om yoghurt (liefst de dikke, Griekse soort) zo'n 5 à 10 minuten op je zonnebrand aan te brengen. "Doe dat de eerste dag ongeveer drie keer. Daarna is het niet meer nodig", aldus de dermatologe.

4. Drink koud water
Aangezien je lichaam veel vocht verliest als het oververhit is, is het belangrijk om koud water te drinken. "Op die manier hou je de temperatuur van je lichaam laag", zegt schoonheidsspecialiste Renée Rouleau. Daarnaast doet het water je ook hydrateren, wat nodig is als compensatie voor je uitgedroogde huid.

5. Gebruik een zalf met aloë vera
Smeer jezelf in (of laat het doen) met een zalf op basis van aloë vera. Dat verzachtende ingrediënt verlaagt de temperatuur van je huid en biedt zo verlichting. "Om er nog meer voordeel uit te halen, zet je de zalf best een uurtje voor gebruik in de koelkast. Dat zal je huid nog meer doen afkoelen", aldus Rouleau.

6. Draag losse kleren
Je huid moet kunnen ademen om te genezen, dus zijn strakke kleren uit den boze. "Die vertragen het genezingsproces", weet Rouleau. Losse kleren zijn dus de beste keuze.

7. Neem een havermoutbad
Als je op verschillende plaatsen verbrand bent, is het een goed idee om verzachtende havermoutzakjes in je bad te doen. Dat kalmeert de ontsteking en doet je verbrande huid minder jeuken.

8. Genees je huid met hydrocortisone
Als het jeuken echter niet overgaat, moet je een beroep doen op een zalf met één procent hydrocortisone. Breng daar een heel klein beetje van aan om de pijnlijke plekken te kalmeren. Let wel op: als je blazen hebt op je huid door de zonnebrand, mag je deze zalf niét gebruiken.

9. Vermijd zonnebrand in de toekomst
Vergeten is zelf menselijk, dus zelfs trouwe zonnecrèmegebruikers kunnen wel eens uit het oog verliezen dat het tijd is voor een nieuw laagje. Om jezelf te helpen, kan je een herinnering zetten in je gsm of deze gratis app downloaden. Die zegt je wanneer het tijd is om opnieuw zonnecrème aan te brengen en geeft ook informatie over de lokale UV-index en weersvoorspellingen.