Verleid het andere geslacht door... te spelen

doorEllen Provoostop 06/08/2012

Het lijkt wat vreemd, maar speelse karaktertrekken zijn erg aantrekkelijk voor het andere geslacht, dat toonde een recente studie aan.

Professor Gary Chick en zijn team maakten na een enquête bij mensen een lijst op van 13 mogelijke eigenschappen die we mogelijk zoeken in een potentiële partner. Daar voegden ze nog speelsheid, gevoel voor humor en zin voor plezier aan toe. Vervolgens ondervroegen ze 164 mannelijke en 89 vrouwelijke studenten van 18 tot 26 jaar. Gevoel voor humor, zin voor plezier en speelsheid op de tweede, derde en vierde plaats, dit was vooral het geval bij wat vrouwen zoeken in een man.

Signaal
Mannen vinden lichamelijke aantrekkelijkheid, gezondheid en goede genen belangrijker. Hieruit leiden de vorsers af dat signalen van positief gedrag ons aantrekkelijker maakt voor potentiële partners. Bij mannen is het een teken dat ze niet agressief zijn, bij vrouwen wijst het op jeugdigheid en vruchtbaarheid.

Imponeren
Professor Chick: "We wilden onderzoeken waarom mensen tijdens hun volwassen leven blijven spelen, terwijl andere zoogdieren dit soort gedrag niet meer vertonen na hun adolescentie. Speelsheid kan helpen een partner aan te trekken. Net als vogels pronken met hun felgekleurde veren, kunnen mannen een vrouw aantrekken door dure kledij of een snelle wagen te kopen. Speelsheid kan bij een man wijzen op zijn zachte aard, wat de kans beperkt dat hij zijn nageslacht zal kwetsen."