Verontrustend: de excuses om onveilig te vrijen

doorLynn Formesynop 31/05/2012

Als het op soa's aankomt, blijken verontrustend veel vrouwen hun hoofd in het zand te steken. Met een mentaliteit van "mij zal het wel het niet overkomen", halen ze allerhande excuses boven om condooms achterwege te laten.

Gisteren werden de onderzoeksresultaten vrijgegeven van een Britse studie bij 2.000 vrouwen tussen 18 en 40 jaar oud. Maar liefst 7 op 10 vrijgezelle dames gaf toe regelmatig onveilig te vrijen, met een gemiddelde van 11 keer met 4 verschillende partners.

Vrouwen tussen 30 en 40 lopen het grootste risico op besmetting met een soa, gevolgd door de groep tussen 18 en 29. Bovendien blijken de dames boven de 30 ook dubbel zoveel kans te hebben op een ongewenste zwangerschap.

Excuses

1.
Een derde van de vrouwen zegt dat ze zodanig overmeesterd worden door lust en helemaal opgaan in het moment, dat ze 'simpelweg' vergeten om een condoom te gebruiken.

2. Bij 1 op 5 is het vertrouwen in hun bedpartners zo groot, dat ze geloven dat ze hen onmogelijk een infectie kunnen bezorgen.

3. Nog eens 18 procent verbergt zich achter alcohol. Ze stellen dat ze meestal te bezopen zijn om nog maar te denken aan bescherming.

4. Tot slot is er nog het meest banale excuus van allemaal: 8 procent bekent dat ze er gewoon niet van houden een condoom te gebruiken.

Daarnaast zijn er ook wat misverstanden in het spel. Zo denkt 12 procent van de vrouwen dat anticonceptie niet altijd beschikbaar is wanneer ze het nodig hebben. Bovendien voelen vrouwen boven de 30 zich vaak beschaamd om het topic van veilig vrijen aan te kaarten met nieuwe partners.

Het is ook deze groep die vooral gebruik lijkt te maken van de noodpil en die openlijk toegeeft dat ze steeds slechter worden in het gebruik van contraceptie. Dé verdediging bij uitstek is dat de jongere generatie opgegroeid is in een wereld waar seksuele voorlichting en soa's openlijk besproken worden. 'Mooi' uitvlucht in onze internet- en technologiecultuur...

Verontrustend
Met het vakantieseizoen voor de deur, vrezen experten daarom voor een soort 'soa extravaganza'. Maar liefst 1 op 10 geeft toe dat de kans zeer groot is dat ze onbeschermde seks zullen hebben tijdens hun vakantie.

"Onveilige vrijen op reis is een grote zorg, zeker wanneer vrouwen op voorhand al hun zinnen zetten op seks met nieuwe partners", stelt dokter Tony Steele, medeverantwoordelijke voor dit onderzoek. Hij besluit dan ook dat zowel mannen als vrouwen beter hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en zorgen dat de nodige bescherming nooit ver weg is.