Verontrustend: steeds meer mama's in spe zoeken spermadonoren online

doorRedactieop 11/10/2011

Onderzoek heeft aangetoond dat een groeiend aantal vrouwen de jacht naar een geschikte levenspartner opgeven en inruilen voor online spermadonoren. Ze vervullen liever hun kinderwens dan te blijven zoeken naar of te wachten op de ideale vaderfiguur.

Goed voor hen, zou je misschien denken? Maar veel van deze vrouwen zijn zich helaas van geen kwaad bewust. Websites als babydonor.com krijgen meer en meer twintigers over de vloer. Volgens de 'Sunday Times' is maar liefst een kwart van de geregistreerden jonger dan 25.

Drijfveren
Ze willen de frustraties die relaties met zich mee kunnen brengen niet meer ervaren en gaan de uitdaging van het ouderschap liever alleen aan.

Vaak proberen ze de officiële weg van de vruchtbaarheidsklinieken te omzeilen. Dit wordt onder andere bevestigd door patiëntencijfers. Slechts 1 à 2 procent van het totaal aantal vrouwen in behandeling is jonger dan 25.

De grootste reden om verzeild te raken in de ongereguleerde markten is ongetwijfeld de hoge kostprijzen van vruchtbaarheidsbehandelingen. Vrouwen die deze route verkiezen lopen echter risico's en niet alleen voor hun gezondheid.

Consequenties
Het feit dat deze online donorbanken onder geen enkele vorm van regulatie staan, zorgt ervoor dat controle amper mogelijk is. Zo kan sperma dat over het internet verkregen wordt niet gescreend worden op SOA's en/of genetische afwijkingen.

Daar stopt het slechte nieuws helaas niet want ook de wettelijke kant van dit soort praktijken is misleidend. Buiten de gelicenseerde klinieken is het ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk om van het vaderschap van de donor af te zien.

De 'maternale revolutie'?
Volgens onder andere Christina Hughes, professor 'vrouwen en gender' aan de universiteit van Warwick, is er een verschuiving in de prioriteiten bij het krijgen van een kind.

Zo is het niet langer hoofdzakelijk een kwestie van te wachten op de juiste partner, verliefd te worden en het klassieke 'huisje-tuintje-boompje-traject' te volgen. Vandaag ligt de nadruk vaak meer op het juiste tijdstip om voor een kind te kiezen.

Ondanks de jonge leeftijd van een groot deel van deze vrouwen is voor hen de tijd rijp. Ze voelen zich emotioneel en financieel onafhankelijk en geloven dat ze een goede, ondersteunende structuur hebben gebouwd voor zichzelf en hun toekomstig kind.

En nu?
Een strengere regulering van online spermabanken en grondigere screeningmethodes zouden al een stap in de goeie richting zijn. Daarnaast is er ook nood aan meer kanalen om informatie te verkrijgen, opdat 'solomama's' in spe al hun mogelijkheden en risico's kennen. (lf)