Verrassende beschermer van het hart: roquefort

doorLien Buyckop 20/12/2012
Rode wijn en roquefort: een ideale gezondheidscombinatie?

Wie van plan is om tijdens de feestdagen te genieten van een lekkere kaasplank met roquefort hoeft zich niet schuldig te voelen, want die blauwe schimmelkaas zou ons beschermen tegen hart-en vaatziekten. Volgens wetenschappers verklaart dat waarom Fransmannen ondanks hun vetrijke dieet toch een goede gezondheid hebben.

Zo hebben Franse vrouwen met 85,3 jaar de hoogste levensverwachting in Europa, ondanks hun hoge opname van verzadigde vetten. Die 'Franse paradox' is al jaren het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

De consumptie van rode wijn heeft daar iets mee te maken, maar kan de paradox niet volledig verklaren. Volgens de nieuwste studie zou de regelmatige consumptie van roquefort, camembert en andere gefermenteerde schimmelkazen een bijkomende verklaring bieden.

In het onderzoek van het biotechnische bedrijf Lycotec werd namelijk duidelijk dat die kazen speciale anti-ontstekingseigenschappen hebben. Die bleken het sterkst te zijn als de schimmelkaas erg rijp is. Vooral in zure omgevingen, zoals de maagwand, zouden de eigenschappen het best werken.

Het proces dat zich voordoet terwijl de kaas rijpt zou dan ook goed zijn voor gezonde darmflora, helpt bij het vertragen van artritis én kan tekenen van veroudering (zoals cellulite) vertragen.

Volgens de experten zouden die eigenschappen ook onttrokken kunnen worden uit de kazen. "Dan kunnen ze op zichzelf gebruikt worden om de strijd aan te gaan tegen hart-en vaatziekten en opgenomen worden in anti-agingproducten", stellen de wetenschappers.

De Britse nutrioniste Zoe Harcombe staat sceptisch ten opzichte van de bevindingen. "We moeten niet automatisch denken dat ontstekingen slecht zijn, want het is een teken dat ons lichaam iets geneest", meent zij.