Verrassende dikmakers: snoepgrage collega's

doorEllen Provoostop 10/08/2012

Naast de verkeerde persoon op kantoor zitten, kan een aanslag op je lijn betekenen, aldus een recent onderzoek. Zes op de tien mensen geeft collega's met een grote voorraad snoep de schuld van hun gewichtstoename.

Werknemers nemen hun eerste snack om 10.04 uur 's ochtends, ze blijven ook de rest van de dag doorsnoepen. Dit maakt dat kantoorwerkers het eerste jaar op een nieuwe job kunnen verwachten bijna vijf kilo bij te komen. Een kwart van hen geeft toe niet te kunnen weerstaan aan ongezonde traktaties ter gelegenheid van een verjaardag. Gezondheids- en voedingsexperte Janet Taylor: "Een kantoor blijkt een slechte omgeving te zijn voor mensen die proberen gezonder te eten. De verveling en de verleiding om te snoepen van 'dieetsaboteurs' maken dat collega's al snel verdikken."

Goede snacks
De ideale kantoorsnacks bevat minder dan 200 calorieën. Zo is een hardgekookt ei een goede optie, dit bevat slechts 70 calorieën en zit boordevol proteïnes. Belangrijk is naar een goed evenwicht van vezels, proteins, voedzame stoffen en vet te zoeken. Ook avocado's zijn voedzaam en caloriearm, de gemiddelde avocado bevat namelijk negen tot elf gram per stuk. Ook kun je van een mueslireep genieten, deze bevatten veel vezels, kies dan wel voor een reep met weinig suiker. Een handvol amandelen is niet alleen lekker, deze noten zijn rijk aan omega-9-vetzuren en arm aan calorieën.

Don'ts
De slechtst mogelijke opties zijn chocolade en koekjes, ze maken dat je bloedsuikerspiegel stijgt, verhogen de productie van insuline en signaleren je nieren om zout vast te houden. Dit geeft je een energiepiek op korte termijn, maar enkele uren later krijg je dan met een dip te maken.