Vervuiling op ons bord: het zout dat we op ons eten strooien zit vol met plastiek

doorRedactieop 02/11/2015

Onderzoekers van de Shanghai Oost-China Universiteit hebben ontdekt dat er in tafelzout in China plastiek zit. De cijfers zijn opzienbarend: in een kilogram zeezout zitten tussen de 550 en 681 microplastic-deeltjes. Ook meerzout, bergzout en bronzout bevatten microscopische stukjes plastiek. Het staat iedereen vrij om de studie met 'een korrel zout te nemen', aldus de wetenschappers, maar ze waarschuwen wel dat het erg onwaarschijnlijk is dat het probleem zich enkel in China situeert.

Voor de studie, die werd gepubliceerd in 'Environmental Science and Technology', onderzochten de wetenschappers 15 merken van zout die vaak verkocht worden in Chinese supermarkten. Ze zochten specifiek naar de aanwezigheid van microplastics. Uit hun berekeningen blijkt dat iemand die de richtlijnen rond zoutinname van de Wereldgezondheidsorganisatie volgt (de meeste mensen consumeren meer) zo'n 1000 plastieken deeltjes per jaar inslikt als hij of zij het Chinese zeezout consumeert.

Ook al zijn de oceanen van China een 'hotspot' van vervuilende microplastics, het is volgens de wetenschappers erg onwaarschijnlijk dat Chinees zout het enige zout is dat bezoedeld is met zoveel plastiek. Daar komt bij dat China de grootste zoutproducent ter wereld is. Mensen die ver weg van de bron wonen, worden dus ook beïnvloed door het probleem.

Niet alleen zeezout, maar ook vissen en schaaldieren bevatten microplastics. Ook zo komt het plastiek in ons lichaam terecht. De wetenschappers weten voorlopig nog niet of het consumeren van die deeltjes effect heeft op onze gezondheid en wat het effect is. "Er zijn meer vragen dan antwoorden", aldus Richard Thompson, professor mariene wetenschappen aan de Britse Plymouth Universiteit, die in 2004 met de term 'microplastics' op de proppen kwam. "Maar deze bevindingen zijn hoe dan ook een reden tot bezorgheid."