Vet is niet des duivels: hier heeft je lichaam het voor nodig

doorEllen Provoostop 16/02/2016

Gezondheidsexperts hebben vet lang bestempeld als dé publieke vijand. Maar de Britse cardiologe Aseem Malhotra zegt dat vet net goed voor je is. Volgens hem groeit het bewijs dat het helemaal niet tot hartproblemen leidt, maar dat een vetrijk dieet je net tegen hartziekten en diabetes type 2 kan beschermen.

Vet maakt je dikker en verstopt je aders, dat is het gezondheidsadvies dat we lang hebben moeten aanhoren. Maar op het dagelijkse menu van Aseem Malhotra staan volle melk, kokosolie, vette kaas en olijfolie, en zijn favoriete snacks zijn noten. De cardioloog gaat zelfs zo ver dat hij beweert dat het advies uit de jaren 70 om minder vet te eten tot de huidige obesitasepidemie geleid heeft. Al zijn patiënten raadt hij dan ook af om lightproducten te eten.

Weinig koolhydraten, veel vet
Het advies van Malhotra is niet uit de lucht gegrepen, intussen heeft hij heel wat wetenschappelijk bewijs dat zijn aanpak staaft. Onderzoek door de Zweedse raad van gezondheidstechnologie heeft aangetoond dat een dieet rijk aan vet en arm aan koolhydraten het best is voor gewichtsverlies, maar dat het ook de tekenen van cardiovasculaire risico's bij mensen met obesitas vermindert. Professor Eenfleld verklaarde bij de publicatie van het onderzoek: "Je wordt niet dik van vette voeding, net zoals je niet groen wordt als je groene groenten eet." Voor patiënten met hartziekten is dat vaak een moeilijk te vatten boodschap. Want de meesten hebben jarenlang gehoord dat vet slecht was om hun cholesterol onder de controle te krijgen.

Vet en cholesterol
Het idee dat een hoge cholesterol slecht is voor je hart, werd in de jaren 60 gelanceerd op basis van de Framingham Heart studie. Maar nu worden de conclusies van die studie weerlegd met nieuwe gegevens. Een groep academici heeft de cijfers van de Sydney Diet Heart studie uit de jaren 60 herbekeken. Daarbij ontdekten ze dat patiënten met hartproblemen die boter inruilden voor margarine meer kans lopen om vroeg te sterven, hoewel hun cholesterol met 13 procent was gedaald.

De Honolulu Heart studie, die in de Lancet werd gepubliceerd in 2001, concludeerde dat er geen verband bestaat tussen een hoge cholesterol en een vroegtijdig risico op sterfte. Een lage cholesterol is geen teken van een goede gezondheid, maar het hangt wel samen met andere belangrijke gezonde signalen als een slankere taille en minder tekenen van diabetes in het bloed.

Bescherming van het hart
Recente onderzoeken hebben gesuggereerd dat een vetrijk dieet je hart beschermt tegen ziekten. Veel mensen beseffen niet dat de polyfenolen en omega 3-vetzuren die rijkelijk aanwezig zijn in olijfolie, noten, vette vis en groenten het risico op trombose en ontsteking verminderen, onafhankelijk van de veranderingen in cholesterolgehalte.
 
Een studie uit 2014 aan de universiteit van Cambridge heeft uitgewezen dat de lever meer vetzuren aanmaakt door de consumptie van zetmeel, suiker en alcohol. Die vetzuren staan in een rechtstreeks verband met een verhoogd risico op dodelijke ziekten.