Vijf redenen waarom huilen goed voor je is

doorEllen Provoostop 10/10/2014

Huilen is iets dat je niet op de trein, in de winkel of op de werkvloer doet, velen schamen zich wanneer ze de tranen voelen opkomen. Vanaf nu mag je echter zonder gêne de tranen laten vloeien. Want we geven je lichamelijke, spirituele en psychologische redenen waarom een stevige huilbui goed voor je is.

1. Tranen helpen ons te zien
Traanvocht hydrateert niet alleen onze oogballen en -leden, ze voorkomen ook uitdroging van slijmvliezen. Zonder tranen kan je simpelweg niet zien.

2. Tranen doden bacteriën
Het ingrediënt lysozyme is het beste middel om bacteriën te bestrijden. Dit bestanddeel roeit 90 tot 95 procent van alle slechte beestjes uit in vijf tot tien minuten.

3. Toxines verwijderen
Tranen van angst of verdriet bevatten meer giftige bijproducten dan tranen door irritatie (bijvoorbeeld wanneer je een ajuin aan het snijden bent). Het vocht zelf is niet giftig, maar ze verwijderen toxines die zich in ons lichaam opstapelen door stress. Ze hebben hetzelfde effect als natuurlijke therapieën of een massagesessie, maar ze kosten heel wat minder.

4. Het geeft je humeur een oppepper
Onderzoek heeft aangetoond dat huilen je gelukkiger maakt en dat het stress verdrijft. Een mogelijke verklaring is dat dit alle chemische reacties in je lichaam wegspoelt. Hierdoor kan je weer wat helderder denken. Als je je tranen onderdrukt, krijg je meer stress. Dit kan de kans op ziekten zoals hoge bloeddruk en hartproblemen verhogen.

5. Banden smeden
Een onderzoek van psycholoog Oren Hasson heeft aangetoond dat een huilsessie voor een betere band en vriendschap zorgt. Het zorgt voor meer medeleven onder mensen uit je omgeving en een breder opvangnetwerk.