Vijf regels voor de perfecte frisse douche

doorRedactieop 10/02/2014

We doen het zo goed als elke dag en het lijkt eenvoudig: draai de kraan open, stap in de douche, wassen, afspoelen en violà! Maar ons dagelijkse wasritueel kan toch schadelijker zijn voor de huid dan je aanvankelijk zou denken. Heb je bijvoorbeeld wel eens last van een droge of geïrriteerde huid tijdens de winter? Dan kunnen deze regels helpen:

1. Neem geen te lange en te warme douche
Er gaat natuurlijk niets boven een heerlijke douche 's ochtends om op te warmen of een stomende douche om te ontstressen, maar gezond is het niet voor je huid. Lange en vooral te warme douchesessies verwijderen de natuurlijke oliën van onze huid en kunnen huidproblemen zoals eczeem zelfs erger maken. Ook voor mensen die geen eczeem hebben, kan het irritatie veroorzaken. Vandaar dat je de periode onder de douche best kort houdt. Houd het water ook best warm of lauw.

IJskoude douches hebben trouwens ook niet veel voordelen. Enkel mensen die gemakkelijk een rode huid krijgen van warm water, kunnen even afspoelen met koud water om de bloedvaten weer te sluiten.

2. Te veel schuim is niet goed
Hoe meer bubbels of schuim, hoe meer een gel de natuurlijke oliën van je huid verwijdert. Deze gels bevatten immers veel oppervlakte-actieve stoffen, dit zijn chemicaliën die zowel olie als water aantrekken. Wanneer ze gecombineerd worden met water zijn oppervlakte-actieve stoffen in staat met olie te binden en de natuurlijke oliën van je huid te wassen. Vaak douchen met zeep of gels die sterke oppervlakte-actieve stoffen bevatten kan een droge, ruwe huid tot resultaat hebben.

3. Goed afspoelen is de boodschap
Waarschijnlijk droog je restjes schuim of zeep instinctief gewoon af, maar het hangt er vanaf welke zeep je gebruikt. Sommige douchegels kunnen irritatie veroorzaken wanneer ze achterblijven op de huid vanwege de chemicaliën en parfum in de zeep. Andere, zachtere gels zijn ervoor gemaakt om niet compleet afgespoeld te worden en bevatten hydraterende elementen zodat de huid kan herstellen na een wasbeurt.

4. Timing is belangrijk
Vele mensen kiezen ervoor om na het douchen een gezichtsmasker aan te brengen, maar volgens dermatologen kan dit beter voor het wassen gebeuren. Voor vele huidtypes kan het wassen voor en na het aanbrengen van een gezichtsmasker de huid te droog maken.

Producten die na het douchen worden aangebracht, worden per definitie sneller opgenomen door de huid en kunnen dus ook voor meer irritatie zorgen. Het is belangrijk om na het wassen een hydraterende crème of lotion aan te brengen op de armen, benen en andere lichaamsdelen die gemakkelijk droog kunnen aanvoelen.

5. Pas op met afdrogen
We zijn niet altijd even voorzichtig na het douchen of nemen van een bad, maar hoe je de huid afdroogt na het wassen is wel degelijk van belang. Vooral wanneer je een droge huid hebt, is de huid droog te deppen dan ruw te wrijven.